Postępowanie egzekucyjne 3 wierzycieli

• Autor wątku Autor wątku spider78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spider78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, sprawa wygląda tak:
Sprawa o alimenty, tytuł wykonawczy z 1994r., kwota wyegzekwowana przez komornika 0 zł, pozostała kwota do wyegzekwowania około 21 tys.
Sprawa dotyczy 3 wierzycieli, dwie córki i Prezes ZUS.
Córki złożyły wniosek o umorzenie postępowania. Komornik przysłał do nich postanowienie o umorzeniu postępowania w ich sprawie, ustaleniu kosztów przeprowadzenia egzekucji i kontynuowaniu postępowania egz. na rzecz wierzyciela ZUS. Wyliczone koszty 5% z 21 tys. (opłata stosunkowa art 49.2) + kilka innych kosztów.
Pytanie, czy dłużnik po zapłaceniu wyliczonej kwoty kosztów, dostanie ponowne takie wyliczenie kosztów, gdy nastąpi umorzenie (z mocy prawa czy wniosku) na rzecz trzeciego wierzyciela ZUS? Bo ja w tej chwili nie bardzo kumam jak można wyliczyć koszty nie umarzając całkowicie postępowania. Chyba że dłużnik dostanie takie pismo dopiero po całkowitym umorzeniu (bo póki co jeszcze listu nie dostał, dostały tylko córki).
Pozdrawiam

Warunek podstawowy pobrania kosztów 5 % to umorzenie postępowania egzekucyjnego przez wierzyciela lub samoistne z mocy prawa. Brak wniosku oznacza brak podstawy do pobrania w/w opłaty.

2 wnioski o umorzenie poszły, ale że w postępowaniu występuje jeszcze trzecia strona (prezes ZUS) która jak mniemam nie złożyła takiego wniosku, to komornik dalej prowadzi postępowanie egzekucyjne wobec dłużnika. Pytanie czy komornik może na dzień dzisiejszy egzekwować jakieś koszty od dłużnika, czy po prostu w postanowieniu które wysłał do córek musiał napisać regułkę o kosztach, a faktycznie o koszty upomni się u dłużnika jak zakończy się sprawa z wierzycielem ZUS. Jak napisałem dłużnik jeszcze nie dostał takiego pisma, więc trochę uprzedzam fakty aby zorientować się w temacie. Z tego co mi wiadomo to dłużnik cały czas spłaca dług funduszowi alimentacyjnemu.

Dłużnik dostał dzisiaj postanowienie, w jego uzasadnieniu komornik napisał:
Tytuł wykonawczy pozostaje w aktach sprawy, ponieważ całe roszczenie egzekucyjne wynikające z tytułu wykonawczego nie zostało zaspokojone (art 816 kpc)
Postępowanie egzekucyjne prowadzone jest w dalszym ciągu na rzecz Prezesa Zakładu Ubezpieczeń Społecznych Likwidatora Funduszu Alimentacyjnego Oddział w Szczecinie.

Nie chcemy się szarpać z komornikiem, chcemy zapłacić i mieć z głowy, czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć czy komornik nie wyskoczy znowu z kosztami jak Prezes ZUS złoży wniosek o umorzenie, lub z mocy prawa to umorzenie w końcu nastąpi, bo na mój chłopski rozum postępowanie nadal trwa, a komornik żąda kosztów jakby postępowanie zostało umorzone.

Powrót