Postępowanie egzekucyjne a spłacone długi.

• Autor wątku Autor wątku magloman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magloman

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Miałem do czynienia ze szkołą Blue Education. Byłem wolnym słuchaczem od lutego do czerwca 2015 roku. Około miesiąc później dostałem przedsądowe wezwanie do zapłaty. Jako że nie mogłem uczęszczać na zajęcia, została mi naliczona kara w wysokości 1236 zł. Została ona zmniejszona do kwoty 930 zł, ponieważ skorzystałem z ulgi promocyjnej za zapis na kolejny kierunek. Kwotę zapłaciłem 30.09.15 (mam pokwitowanie z tego dnia). Zostałem zapewniony przez Panią kierownik oddziału, że już wszystko w systemie jest "czysto".

W październiku tego samego roku, przychodzą na mój adres zameldowania listy komornicze, których mój ojciec nie przyjmuje. Po kolejnym liście udaje się do placówki Blue Education - grudzień 2015 i informuje o zaistniałej sytuacji.

Próbowałem wyjaśnić sytuacje, jednak Panie w sekretariacie nie były w stanie w jakikolwiek sposób mi pomóc, informowały jedynie, że sprawa została już przekazana do kierownika i działu prawnego w Warszawie, oraz że "ktoś się ze mną skontaktuje", po ponad miesiącu czasu (początek lutego) napisałem maila do oddziału w celu otrzymania oficjalnej informacji (zaczynałem wątpić iż sprawa jest w toku). W mailu otrzymałem dokładnie te same informację co osobiście (sprawa w toku, czekamy na anulowanie wezwań, ktoś się skontaktuje).

Parę dni później otrzymuje maila z informacją iż sprawa została założona 18.09.15, ja wpłaciłem 30.09.15, dlatego otrzymałem listy. Ale iż zostają do zapłaty koszty sądowe w wysokości 187,50 zł.

Do sierpnia tego roku był spokój, 11.08.2016 otrzymałem list komorniczy o zawiadomieniu o wszczęciu egzekucji, zajęciu kont bankowych i wierzytelności.

Koszty do zapłaty to 1236 zł (kara początkowa)+ odsetki + wszelkie koszty związan z egzekucją, klauzulą itd.

Aktualnie byłem wczoraj znów wyjaśnić całą sytuację osobiście, otrzymałem tylko informację że "u nich w bazie jest czysto" i że się ze mną skontaktują...

Co w tym przypadku mogę zrobić żeby to skończyć raz na zawsze? Czy nie lepiej będzie skontaktować się z biurem komorniczym?

Z góry dziękuję za informację.

Proszę złożyć do komornika kopię dowodu zapłaty należności głównej i odsetek a także poprosić o zwrócenie się do wierzyciela o ograniczenie egzekucji o już zapłacone kwoty.
Po ograniczeniu pozostałe kwoty - koszty sądowe i koszty egzekucyjne trzeba będzie zapłacić.

Czy kopię dowodu zapłaty mogę wysłać na adres komornika poleconym z potwierdzeniem odbioru? Czy muszę to złożyć osobiście? Tak samo postąpić w przypadku wierzyciela?

Faxem/mailem i telefonicznie najlepiej, żeby już mieli informację a potem oczywiście ZPO z jakimś pismem przewodnim/wyjaśnieniem, jak nie możesz lub masz daleko do kancelarii

Najszybciej byłoby osobiście.

Pamiętaj, że komornik wezwie wierzyciela czy ogranicza w/w kwotę, z jaką datą i na co.
Wierzyciel może nie odpowiedzieć a komornik nie może zmusić go do reakcji.

Do czasu odpowiedzi, mimo posiadania dokumentu wpłaty postępowanie prowadzone jest bez zmian - tak jakby wpłaty nie było.

Pisałeś, że zajęto już rachunku itd

Ostatnia edycja:
Krispl napisał:
koszty sądowe i koszty egzekucyjne trzeba będzie zapłacić.

Jak dobrze rozumiem, muszę zapłacić wszystkie koszty związane z procesem, oprócz należności głównej?! Nie ma innych możliwości? Umorzenia, zapłaty kosztów przez wierzyciela? Sprawa przecież ciągnie się nie z mojej winy...

A ta kara to w ogóle jest zgodna z art. 483 k.c.?

Tu nie chodzi o zapis w umowie, tylko charakter tej kary. Zapis może być niezgodny z unormowaniem prawnym. Telekomy pisały o karze w umowach, a sądy oddalają powództwa

marian.pazdzioch napisał:
Tu nie chodzi o zapis w umowie, tylko charakter tej kary. Zapis może być niezgodny z unormowaniem prawnym. Telekomy pisały o karze w umowach, a sądy oddalają powództwa

To już ktoś z kolegów musiałby się wypowiedzieć :)

BTW. Czy może ktoś wyjaśnić jak jest z tymi kosztami, czy jest możliwość ich umorzenia/przeniesienie ich na wierzyciela z powodu tej sytuacji?

Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć mi na pytanie?

Pytasz o koszty komornicze? Nie. W tym przypadku ich nie unikniesz. Egzekucja została wszczęta na podstawie prawomocnego tytułu wykonawczego i nie można powiedzieć że była niecelowa bo coś tam do spłaty zostało.

Powrót