Postępowanie egzekucyjne dot. byłego właściciela nieruchomości.

• Autor wątku Autor wątku IwWa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IwWa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
moja sprawa dotyczy byłych właścicieli nieruchomości którą zakupiliśmy w 2005r.
Państwo D. dom sprzedali, zmuszeni przez panią z pośrednictwa nieruchomościami wymeldowali się, dane w księga wieczystych zostały zmienione, teoretycznie wszystko było w porządku. Dom przejęliśmy bez zadłużenia, hipoteki czy podobnych problemów.
Niestety, wkrótce zaczęli pojawiać się wierzyciele, zaczęły przychodzić listy polecone których oczywiście nie odbieraliśmy a te wrzucane do skrzynki bez potwierdzenia odbioru odsyłaliśmy do nadawcy. Ostatnio była również u nas Policja, spisano moje dane i musiałam się tłumaczyć, że nie mam kontaktu z państwem D.
Otóż, państwo D. wyprowadzając się nie zmienili dowodów osobistych wydanych przed rokiem 2005, tzw. nowych, w których widnieje ich ostatni a nasz obecny adres zamieszkania. Posługując się tymi dowodami zaciągają kolejne kredyty nie spłacając ich, wynajmują mieszkania nie regulując należności, o jeżdżeniu na gapę komunikacją miejską nie wspomnę. O wszystkich tych sprawach wiem od wizytujących nas funkcjonariuszy i panów z szerokimi karkami.
A wczoraj zalazłam w naszej skrzynce pocztowej pismo do pani D wzywające ją do stawienia się w kancelarii komorniczej. W przypadku nie zastosowania się do tego polecania, czynności komornicze zostaną zaostrzone, do komisyjnego wejścia do mieszkania na koszt i ryzyko dłużnika bez wcześniejszego zawiadomienia włącznie.

Czy komornik może pod moją nieobecność wtargnąć do MOJEGO domu przekonany, że jest to dom pani D. i zająć mienie?
Wiem, że przysługuje mi prawo do zaskarżenia czynności komorniczych itp.
Ale chodzi mi o uniknięcie tej wizyty i związanych z nią problemów, bo z państwem D. nie mam żadnego kontaktu ani tym bardziej nie zamierzam spłacać za nich długów. Najchętniej wynajęłabym tzw. ruskich żeby odszukali państwo D. i doprowadzili do komorników ich poszukujących.

skoro dostała pani pismo od komornika, to proponuje odpisać mu, że dom nalezy do was od roku 2005 co bardzo latwo mozna sprawdzić w ksiedze wieczystej o czym komornik powinien wiedzieć. Ponadto poinformować komornika, że nie macie pojęcia gdzie są panstwo D.
Skoro dom stoi na was i wszelkie sprzęty w nim równiez to nie macie czego się obawiać

Czy wystarczy mail? Pismo było dostarczone wczoraj a wizyta wyznaczona na 27.02 (poniedziałek). Również godziny urzędowania Komornika niezbyt nam odpowiadają, żeby go osobiście odwiedzić. Swoją drogą niby dlaczego mielibyśmy to robić? To Komornik powinien chyba dostarczyć takie pismo osobiście a wtedy zobaczyłby nawet akt własności.

zawsze możecie czekac na komornika w domu i okazać się właściwymi dokumentami. Czy mail wystarczy? a moze lepiej zadzwonić?

Dzięki za odpowiedź, dzisiaj jeszcze zadzwonię jak nie odpiszą na mail:)

Powrót