postępowanie egzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku Dominika 123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominika 123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Mam parę pytań odnośnie postępowania egzekucyjnego
Jestem studentką i zostały mi zasądzone alimenty od ojca w wysokości 700 zł niestety ojciec nie płaci. Byłam dzisiaj u komornika i podałam go jako dłużnika .
Mam pytanie odnośnie tego:
1. jak długo będzie trwało postępowanie egzekucyjne ?(dodam że podałam wszystkie dane w tym miejsce zamieszkania mojego ojca itp. )
2. czy ja(wierzycielka) ponoszę koszta komornicze? ( podkreślę że ojciec mieszka w innym mieście niż ja i komornik będzie musiał tam dojechać )
3. sąd zasądził spłatę zaległych alimentów od października czy komornik jest w stanie odzyskać te pieniądze i czy weźmie jakąś część z tego co odzyskam ?
4.czy komornik poinformuje mnie o toku postępowania/sprawy ? czy osobiście mam udać się do niego (np.za miesiąc) i dopytać jak wygląda sprawa?
Bardzo proszę Was o pomoc bo jak kompletnie nie znam sie na tych sprawach i nie wiem do końca co mam robić .

1. Tego nie wie nikt, łącznie z komornikiem. Skąd ktoś miałby wiedzieć, czy Twój ojciec nie trzyma milionów w materacu... To zależy od tego, co, oraz ile, ma.
2. Tak, koszty dojazdu. Z uwagi na to, że komornik jest spoza właściwego rewiru.
3. Odzyskasz w całości. O ile będzie z czego...
4. Warto się dowiadywać. Komornik ma obowiązek informować o różnych sytuacjach, ale zawsze warto mieć rękę na pulsie.

Jeszcze mam pytanie odnośnie opłaty za dojazd komornika do dłużnika.

Kiedy mam zapłacić te pieniądze ? Czy będzie taka możliwość ze będę mogła zapłacić po odzyskaniu pieniędzy ? ( bo aktualnie nie mam z czego płacić)
I czy komornik po odzyskaniu pieniędzy weźmie mi coś z nich ?

Syphar napisał:
2. Tak, koszty dojazdu. Z uwagi na to, że komornik jest spoza właściwego rewiru.
Syphar myślę, że się mylisz. Przeoczyłeś fakt, iż chodzi tutaj o egzekucję alimentów, a wierzyciel złożył wniosek do komornika właściwego wg. swojego miejsca zamieszkania (właściwość przemienna).
W sprawie alimentacyjnej wierzyciel nie ponosi żadnych kosztów, a zaliczkę na wydatki gotówkowe pokrywa sąd.
Wniosek alimentacyjny złożony u komornika zgodnie z miejscem zamieszkania wierzyciela jest złożony w trybie art. 1081 kpc, a nie art. 8 ust. 5 ukse., według mnie nie ma więc do niego zastosowania art. 8 ust. 11 ukse., ani art. 8 ust. 8 ukse.
Wierzyciel alimentacyjny ponosiłby koszty dojazdu gdyby złożył wniosek do komornika innego niż zgodnie z zamieszkaniem dłużnika lub wierzyciela.

Powrót