Postępowanie karne. co robić. prosze o pomoc i radę.

• Autor wątku Autor wątku geeri
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geeri

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich. pod koniec tamtego roku policja zrobiła umnie przeszukanie i zabezpieczyła twardy dysk oraz płyty z filmami i piosenkami oraz jakieś gry.
W dniu dzisiejszym przyszło domnie pismo z kancelari HOGAN& HARTSON o następującej treści:
Szanowna pani chcielibyśmy niniejszym poingformowac panię że nasza kancelarie reprezentuje w polsce prawne interesy firmy electronic arts inc. Zostaliśmy ostatnio poinformowani przez komendę Miejską Policji w... że prowadzone jest przeciwko pani postępowanie o sygnaturze PS-A-5429/07, RSD 2811/07, 1 DS. 2951/07 w sprawie nabywania nielegalnych kopii programów komputerowych zawierających gry komputerowe, do których prawa przysługują Electronicts Arts Inc.
Korzystanie z praw własności intelektualnej bez zgody naszego klijenta jest sprzeczne z prawem i uprawnia do wszczęscia przeciwko Pani postępowania zarówno karnego jak i cywilnego- o odszkodowanie oraz zwrot kosztów. Nie uchybiając prawom naszego klijenta chciał bym paniią poinformować że nasz klijent byłby gotów do polubnownego roziwązania tej sprawy. Takie rozwiązanie było by możliwe tylko wtedy gdy niezwłocznie zobowiąże się Pani poprzes podpisanie niniejszego listu w miejscu do tego wyznaczonym , do powstrzymania się od wszelkich dalszych naruszeń praw własności intelektualnej ojego klijenta oraz zapłaci Pani kwotę 550zł tytułem zaspokojenia rozszczeń wynikających z naruszenia przepisów ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jeżeli w ciągu 3 dni od otrzymania niniejszego listu nie odeśle go pani do naszej kancelarii jego podpisanej kopi wraz z kopią dowodu dokonania wpłaty wyżej wymienionej kwoty będziemy doradzac naszemu klikjentowi rozważenie wszczęscia przeciwko pani postępowania bez dalszych ostrzeżeń.
Co mam zrobić. wpłacić te pieniądze?? jak je wpłacę to postepowanie zostanie wtedy umorzone??
postępowanie o sygnaturze PS-A-5429/07, RSD 2811/07, 1 DS. 2951/07 ----- co ozacza ta sygnatura?? jakie konsekwencje mogą być wyciągnięte wobec mnie??.

bardzo prosze o pomoc bo niewiem co robić. geeri
Niewiem czy w dobrym dziale moje pytanie zostało umieszczone jeżeli nie to prosze o przeniesienie do odpowiedniego działu.

[cytat:ctkhqwj5]jak je wpłacę to postepowanie zostanie wtedy umorzone??[/cytat:ctkhqwj5]
Jak Pani wpłaci to nie będą wychodzili z roszczeniem na drodze cywilnej (art. 79 prawa autorskiego). Umarza się postępowanie karne i nie leży to w gestii podmiotów uprawnionych z tytułu praw autorskich (czyli EA), a w gesti prokuraturu i sądu.

Sygnatura to oznacza Pani sprawę, tak? No prowadzone jest wobec Pani postępowanie czy nie? Dostała Pani jakieś wezwania, postawiono Pani zarzuty - jak tak to z jakich artykułów? Bo piszę Pani jakby nie wiedziała nic o żadnym postępowaniu.

skłądałam zeznania na policji w związku z zabezpieczonymi umnie rzeczami ale jak sie pytałam policji czy jest wszczęte jakieś postępownie to powiedzieli że nie. Dlatego dzisiaj jak dostałam dzisiaj ten list to się ździwiłam bo niedostałam żadnego zawiadomienia że toczy się przeciwko mnie jakaś sprawa. Więc mam zapłacić czy nie??

Nie wiem, bo nie znam sprawy, nie wiem co u Pani zatrzymali. Proszę przeczytać art. 79 prawa autorskiego, jest tam mowa nawet o trzykrotności wartości w tym przypadku programu, dlatego 550 zł to stosunkowo nie dużo.

skoro była pani przesłuchiwana to postępowanie albo się toczy albo toczyło...

- zakładając,ze organa ścigania prawdopodobnie powołały biegłego -to on wskazał im właścicieli praw autorskich,
- następnie przesłuchani zostali na okoliczność poniesionych strat wskazani przez biegłego przedstawiciele firm posiadających prawa autorskie do ujawnionych "nielegalnych" programów....

skoro zabezpieczono od pani rzeczy? to powinna pani posiadać kopię spisu i opisu rzeczy zabezpieczonych ,a tam powinien być wpisany numer postępowania do którego następuje to zatrzymanie rzeczy...

nie wiem jaki jest artykuł kierunkowy postępowania i o co toczy się sprawa, i czy ujawnione "lewe" programy były tylko ujwnione niejako przy okazji innego czynu czy to one były celem postępowania....ale o ile nawet postępowanie nie toczyłoby się pod kątem naruszeń prawa autorskiego to zawsze pozostaje paserka...

wszystko zaczeło się od tego że kupiłam na allegro grę która była oryginalna , ale osoba która mi ja sprzedała sprzedawała także piraty i w związku z tym policja mnie przesłuchała i dlatego miałam przeszukanie bo myśleli że gra która zakupiłam to był pirat. i podczas przeszuknia policja zabezpieczyła filmy i jakieś 2 czy 3 gry które były nieoryginalne oraz zabrała mi twardy dysk na któym był nielegalnie wgrany windows. póżniej po tym przeszukaniu było znowu przesłuchanie tym razem w związku z tymi zabezpieczonymi płytami i tym dyskiem. Od tamtej poey mineło ponad pół roku i dopieoro dzisiaj dostałam ten list. Wcześniej nikt mnie nie poinformował że przeciwko mnie wszczeli postępowanie. I teraz niewiem czy mam zapłacić te 550zł i wtedy niebędzie zadnej sprawy czy niepłącić tego. prosze niech ktoś napisze zapłącić czy nie bo mam w ciągu 3 dni od otrzymania tego pisma wysłać im kopie wpłaty jeśli zdecyduję się że chce zapłacić. A i jeszcze czy mógł by mi ktoś napisać jakie konsekwencje mogą byc wyciągniete wobec mnie??

[cytat="geeri":1janvs2n]wszystko zaczeło się od tego że kupiłam na allegro grę która była oryginalna , ale osoba która mi ja sprzedała sprzedawała także piraty i w związku z tym policja mnie przesłuchała i dlatego miałam przeszukanie bo myśleli że gra która zakupiłam to był pirat. i podczas przeszuknia policja zabezpieczyła filmy i jakieś 2 czy 3 gry które były nieoryginalne oraz zabrała mi twardy dysk na któym był nielegalnie wgrany windows. póżniej po tym przeszukaniu było znowu przesłuchanie tym razem w związku z tymi zabezpieczonymi płytami i tym dyskiem. Od tamtej poey mineło ponad pół roku i dopieoro dzisiaj dostałam ten list. Wcześniej nikt mnie nie poinformował że przeciwko mnie wszczeli postępowanie. I teraz niewiem czy mam zapłacić te 550zł i wtedy niebędzie zadnej sprawy czy niepłącić tego. prosze niech ktoś napisze zapłącić czy nie bo mam w ciągu 3 dni od otrzymania tego pisma wysłać im kopie wpłaty jeśli zdecyduję się że chce zapłacić. A i jeszcze czy mógł by mi ktoś napisać jakie konsekwencje mogą byc wyciągniete wobec mnie?? [/cytat:1janvs2n]
czyli się wyjaśniło - przestępstwem kierunkowym jest czyn popelniony przez faceta...,a pani "wpadła" przy okazji... - -słowem postępowanie się toczy ,ale ponieważ do tej pory pani dyski i płyty były u bieglego miała/ma pani status świadka... Teraz najwidoczniej biegły sporządził opinie... i status może szybko się zmieni na podejrzanego...

grozi pani paserka - art. 291 &1 KK

art. 291. § 1. Kto rzecz uzyskaną za pomocą czynu zabronionego nabywa lub pomaga do jej zbycia albo tę rzecz przyjmuje lub pomaga do jej ukrycia, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

czy to o ten art chodzi?? z niego wynika że grozi mi za to kara pozbawienia wolnosći od 3miesięcy do 5 lat. Czy to znaczy że pójdę do więzienia?? W takim wypadku lepiej będzie jak wpłacę te 550zł czy niewpłacać??

[cytat="geeri":1hr084nz]... Czy to znaczy że pójdę do więzienia?? W takim wypadku lepiej będzie jak wpłacę te 550zł czy niewpłacać?? [/cytat:1hr084nz]
czy grozi pani więzienie to nie wiem...- nie znam pani danych dotyczących karalności...- w przypadku braku karalności bezwzględna odsiadka raczej nie grozi...,ale wyrok w zawieszeniu + grzywna +koszty postępowania (mogą by znaczne z uwagi na koszty ekspertyzy...) są wielce prawdopodobne...

ps. a co do zapłaty - to pani decyzja czy chce pani mieć firmę "z głowy" z czy później się z nią procesować i ponosić dodatkowe koszty...

Co do karalnosci to nigdy niebyłam karana. I niemiałam do czynienia z policją wcześniej.

Mam jeszcze jedno pytanie jeżeli policja to przeszukanie zrobiła pod koniec roku to po jakim czasie sprawa może ulec przedawnieniu??

Wszystko zależy od kwalifikacji prawnej, za art. 291 - 10 lat. Wiecej w art. 101 Kodeksy Karnego.

Termin przedawnienia zależy od tego jaka jest lub będzie kwalifikacja prawna zarzutów.

Powrót