Postępowanie karne, ile czasu?

• Autor wątku Autor wątku wiecho84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiecho84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Chciał bym się dowiedzieć tak orientacyjnie, ile czasu mija zwykle od złożenia doniesienia o popełnieniu przestępstwa w prokuraturze, do momentu wezwania świadków i oskarżonych na pierwsze przesłuchanie.
Wiem ,że różnie z tym bywa i zależy to głównie od rodzaju sprawy i obciążenia organów ścigania ale chciałbym wiedzieć jak to zwykle wygląda.
Z góry dzięki za odpowiedzi.

to zależy co to za sprawa , czego dotyczy? czy czynności są do wykonania tylko na terenie danej jednostki czy np. w ramach pomocy prawnej na terenie innych jednostek, czy są potrzebne jakieś badania i opinie biegłych....itp.itd.... czyli może to być od paru minut po zdarzeniu do kilku lat...:P

Jak dobrze Wskazałeś wszystko zależy od okoliczności sprawy i konkretnej.
Są sprawy gdzie czynności są podejmowane natychmiast, a są także takie w których czeka się na "swoją kolejkę".
Co do pewnych terminów, to pewną kwestią jest termin przeprowadzenia postępowania sprawdzajacego - może ono trwać maksymalnie 30 dni, i najpóźniej po tym terminie musi zostać wydane postanowienie o wszczęciu lub odmowie wszczęcia postępowania.
Jeżeli w sprawie przeprowadzono czynności zabezpieczające (np oględziny, przeszukanie etc), termin ten wynosi 5 dni.

Spracyzuj swoje pytanie, to może łatwiej będzie na nie odpowiedzieć.

Sprawa wygląda tak że pewna osoba posądziła mnie o kradzież i podobno złożyła doniesienie do prokuratury. Od tamtego momentu upłynęło ok 3 miesiące ale jak dotąd nie dostałem żadnego wezwania. Chciałbym się dowiedzieć czy jeśli rzeczywiście takie zgłoszenie miało miejsce to czy powinienem już dostać jakieś zawiadomienie?

Tak jak wspomniano wcześniej - czasami osoba jest przesłuchiwana od razu, a czasami musi poczekać.
Czasami trzeba przesłuchać świadków, uzyskać opinie biegłych etc. To wszystko wymaga czasu.
Jeżeli bardzo się "ciśnieniujesz" i znasz nazwisko pokrzywdzonego, oraz ew. datę zdarzenia to idź do Prokuratury i spróbuj się czegoś dowiedzieć. Jeżeli Będziesz miał szczęście to może się czegoś dowiesz (np czy jest takie zgłoszenie). Miej jednak na uwadze, iz skoro nie Jesteś stroną postępowania, to Prokuratura może odmówić udzielenia Ci jakichkolwiek informacji.
Wówczas pozostaje jedynie czekać.

Powrót