Postępowanie komornicze wobec ojczyma, pytania.

• Autor wątku Autor wątku Maly1252
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maly1252

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie dotyczące postępowania wobec ojczyma. Wziął on z moją mamą ślub kilka lat temu, jednak po pewnym czasie przyszło do niego pismo dotyczące wyegzekwowania kwoty za alimenty, które miał płacić już przed ślubem. Ojczym nie pracuje, taki typowy model nieroba, kompletny brak pieniędzy.

Pytanie: Czy komornik w takiej sytuacji, gdy jedynym źródłem dochodów jest moja mama i ojczym dodatkowo jest niezameldowany w naszym mieszkaniu może ściągnąć dług ojczyma od mojej mamy?

pozdrawiam, liczę na odpowiedź

aha, czyli: komornik, mimo tego że ojczym nic nie dawał praktycznie na nic i nie jest zameldowany w tym domu, może zająć ruchomości będące w moim domu, dobrze zrozumiałem?

A jeśli rodzice rozwiedli się (w sumie dawno to planowali...) i ojczym by się wyprowadził... zmieniłoby to sytuację na lepszą dla mojej rodziny?

pozdrawiam

Zająć może, ze sprzedażą już jest gorzej gdyż właściciel posiada środki dzięki którym może doprowadzić do zwolnienia ruchomości spod zajęcia.
Generalnie po rozwodzie w przypadku wizyty komornika wystarczyłoby oświadczenie mieszkańców że dłużnik nie zamieszkuje i nie pozostawił po sobie jakiegokolwiek majątku.

Powrót