postepowanie komornicze wobec zadłużonego mieszkania

• Autor wątku Autor wątku gosc1452
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gosc1452

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Proszę o poradę w poniższej sprawie. Jestem zameldowana w mieszkaniu mojej mamy(lokatorskim), jednakże wyprowadziłam się 1,5 roku temu. Dowiedzialam sie dzisiaj ,iz mojej mamie grozi postępowanie komornicze w związku nie uiszczaniem czynszu. Czy w takim wypadku komornik może zajac moje wynagrodzenie?

Jeśli zostałaś uwzględniona w wyroku ZASĄDZAJĄCYM zaległe należności, to tak.

Musisz uzyskać informacje w spółdzielni/u zarządcy (nie wiem, co to za mieszkanie) i dodatkowo podać, że już tam nie mieszkasz, a zameldowanie pozostało, bo nie masz gdzie się zameldować. Najlepeij byłoby zaktualizować MELDUNEK.

tzn. z informacji,które uzyskalam moja mama miala czas zapłaty do piatku,czyli wnioskuję ze sprawa zostanie dopiero skierowana do sądu. Czytalam jednak ,że wymeldowanie się w tym momencie nic nie da ze względu na to,iż jest to celowe unikniecie odpowiedzialności w świetle prawa. Jednakże jeśli się wymelduję i udowodnię ze nie zamieszkiwałam w danym lokalu, uniknę egzekucji? pracuję i mieszkam w mieście oddalonym o 200km.

mieszkanie jest spółdzielcze.

Dlatego trzeba zawiadomić spółdzielnie FORMALNIE (mieć podkładkę) o fakcie nie zamieszkiwania w tym lokalu oraz o nowym adresie pobytu, aby ew. powództwo było tam wysłane. Dodatkowo mamę o tym, aby INFORMOWAŁA Cię o ew. pismach z sądu.

Dostaniesz pozew, to stawisz się w sądzie z dokumentami świadczącymi, że mieszkasz gdzieś indziej (umowa o pracę z tego miasta, potwierdzenie najmu mieszkania, czy innych bzdet) plus ew. zeznania matki.

Powrót