Postępowanie Komornika

• Autor wątku Autor wątku deviljin9210
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deviljin9210

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam mam takie pytanie.

Dwa miesiące temu zmarła mi babcia i moja mama miała dostać pieniądze z ubezpieczenia. Ale od jakiegoś czasu komornik zabiera jej całą pensję...
Bo mama miała nie popłacone kredyty. I moje pytanie jest takie...
Czy komornik może zabrać jej te pieniądze z ubezpieczenia???
Proszę o szybką odpowiedź.

Tak, a czemu mialby nie moc? Jesli mama ma zablokowany rachunek bankowy, to wszelkie pieniadze ktore tam wplywaja, powinny byc przekazywane na konto komornika.

No zabierał. Bo mama była zatrudniona na ''umowa zlecenie''. I podobno mógł całość zabierać. A jeżeli moja mama pożyczyła pieniądze od rodziny na pogrzeb i musi ich spłacić? Bo musieliśmy wszystko opłacić i kupić ubrania. To komornik może zabrać pieniądze z ubezpieczenia?.

Prosze pamiętać,że jesli zajęcie dotyczy tylko rachunku bankowego, to jak najszybciej powinna Pani Mama zgłosić w banku w ktorym ma rachunek odblokowanie kwoty tzw wolnej , ktora wg prawa bankowego nie moze3 byc zajeta. W tej chwili jest to ponad 10 tys zl (3 średnie pensje krajowe w danym kwartale i w danym obszarze). trzeba taka dyspozycję złożyc w banku i ta wolna kwota nie bedzie mogła byc zajeta.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
deviljin9210 napisał:
A i jeszcze jedno pytanko. Czy komornik musi powiadomić o tym że zabrał pieniądze z konta?
Nie.
Informuje tylko, że dokonał zajęcia rachunku bankowego.

A jeżeli nie powiadomił o tym ?

pewnie powiadomił, tylko nikt 2-krotnie nie odebrał korespondencji, zgodnie z czym pismo zwrotne zostało wklejone do akt ze skutkiem doręczenia

Powrót