Postępowanie nakazowe.

• Autor wątku Autor wątku felicjanka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

felicjanka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
1. Czy postępowanie nakazowe musi być poprzedzone wysłaniem do dłużnika ostatecznego przedsądowego wezwania do zapłaty ?
2. Czy takie wezwanie może być wysłane do dłużnika pocztą mailową ?
felicjanka

Jak jest możliwość, to lepiej wysłać. Zdarza się, że Sąd który akurat hołubi dłużników, może obciąć datę od której naliczane będą odsetki od dnia wniesienia pozwu. Bo akurat dłużnik stwierdzi, że nie wiedział o długu.

Witam, mam pytanie.
Od pewnego czasu procesowałam się z byłym pracodawcą o wypłacenie zaległego wynagrodzenia, dostałam pismo z przebiegiem posiedzenia w tej sprawie gdzie napisane jest:

Referendarz sądowy (imię i nazwisko) w Sądzie Rejonowym w (miasto) w Wydziale I Cywilnym po rozpoznaniu na posiedzeniu niejawnym w postępowaniu upominawczym na skutek pozwu, który wniosła w dn. xx.xx.xxxx powódka (ja :) ) nakazuje:

aby pozwany (imię i nazwisko) zapłacił powódce kwotę x.xxx.xx z odsetkami ustawowymi od dnia xx.xx.xxxx do dnia zapłaty
oraz kwotę xx.xx tytułem zwrotu kosztów procesu w terminie dwóch tygodni od doręczenia nakazu albo wniósł w tymże terminie sprzeciw.

Pismo otrzymałam 25 marca

1: jeżeli nie odebrał pisma (najbardziej prawdopodobne) to czy wyrok się uprawomocni mimo to i zostanie on (były pracodawca) zobowiązany do spłaty?
2: czy muszę jeszcze gdzieś składać jakieś dokumenty czy dalej sprawą zajmą się komornicy sądowi (wątpię, żeby on sam z siebie zapłacił)
3: ile jeszcze będę musiała czekać na zwrot pieniędzy i od czego możne być to zależne ?
4: w jaki sposób wylicza się odsetki? czy sąd poinformuje dłużnika o ich stanie czy ja jakoś muszę go o tym poinformować ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
1. tak
2. to ty idziesz z wyrokiem do komornika. nikt za ciebie tego nie zrobi.
3. od dłuznika i komornika.
4. bierzesz wyrok i do komornika z tym i czekasz.

Moja sprawa wygląda tak. Sąd wydał na moją korzyść nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym. Pozwany się odwołał. Ale ja wystąpiłem do komornika od zabezpieczenie wierzytelności. Komornik zajął wierzytelność. Następnie po przegranej rozprawie pozwany przelał na moje konto zasądzoną kwotę wraz z orzeczonymi kosztami sądowymi. Czy ja mam teraz informować komornika, żeby zwrócił zabezpieczoną kwotę mojemu (już byłemu) dłużnikowi? Czy może ta sprawa w ogóle już nie powinna mnie interesować?

Powrót