postępowanie o nabycie spadku

• Autor wątku Autor wątku karla83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karla83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, chcę pomóc mojej mamie przejść sprawy spadkowe po jej rodzicach. Dziadek zmarł w 1986 r, babcia w 2002 r. Nie pozostawili po sobie testamentu, ani do tej pory nie było przeprowadzone postępowanie spadkowe. Zostawili po sobie mieszkanie o powierzchni 45 m2, którego byli właścicielami. Mieli 6 dzieci. W tym mieszkaniu w tej chwili nikt nie jest zameldowany, ale zamieszkuje moja mama. Bo wczesniej zamieszkiwała obok i teraz przebiła drzwi i jest to jedno mieszkanie. Robi wszystkie opłaty, płaci podatek. wszyscy po śmierci babci zgodnie stwierdzili że to mieszkanie ma być dla mojej mamy, ale nie sfinalizowali tego formalnie. W tej chwili moja mama złożyła wniosek do sądu o stwierdzenie nabycia spadku przez całą 6 rodzeństwa. Co dalej powinna zrobić? Jak będzie wyglądała sprawa? Czy musi płacić podatek od spadku? A jej rodzeństwo, czy też będzie musiało zapłacić taki podatek?? Co po tej pierwszej spawie, w jaki sposób zrobić to aby tylko moja mama była właścicielem?

cały czas podtrzymuję pytanie

Po stwierdzeniu nabycia spadku przez sąd musi złożyć zeznanie podatkowe, gdzie US stwierdzi, czy i ile ma zapłacić ona jak i inni spadkobiercy.
Nie obejmie ją nowelizacja o podatku od spadku (zwolnienie z podatku) ponieważ otwarcie spadków miało miejsce przed nowelizacją.
Potem można w sądzie lub u notariusza dokonać działu spadku oraz - jednocześnie - zniesienia współwłasności przez przeniesienie swoich udziałów spadkowych na mamę.
I w ten sposób stanie się jedynym właścicielem tego mieszkania.

Ostatnia edycja:
Powrót