Postępowanie po wydaniu decyzji przez SKO

• Autor wątku Autor wątku Feng_shui
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Feng_shui

Feng_shui

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam,
wczoraj otrzymałam decyzję od SKO stwierdzającą, iż uchyla w całości decyzję MOPS z dnia... i umarza postępowanie organu pierwszej instancji (MOPS) w sprawie.
No i teraz mam pytanie, co to oznacza dla mnie? MOPS wyda kolejną, inną decyzję (na podstawie wskazanych błędów przez SKO)? Przeprowadzi zupełnie nowe postępowanie i wyda nową decyzję? Czy sprawa jest ewidentnie zakończona?

Dodam że chodziło o zwrot przeze mnie nienależnie pobranego świadczenia wraz z odsetkami (alimenty zostały obniżone przez SO z 500 PLN na 300 PLN) a MOPS twierdził, że z mojej winy, gdyż nie dostarczyłam tytułu wykonawczego w odpowiednim czasie. SKO uznało, iż kwota była jedynie nadpłacona (bez mojej winy, bo wyrok SO otrzymałam ze sporym opóźnieniem) i powinna być zwrócona bez odsetek; uznał też decyzję MOPS za błędną, gdyż była wydana bez wznowienia postępowania po otrzymaniu informacji o tytule wykonawczym od komornika. No i co?

MOPS wznowi postępowanie i wyda decyzję tj uchyli poprzednią i rozpozna sprawę ponownie z uwzględnieniem wyroku.

Dzięki serdeczne Agnieszka3M - szybko, prosto i na temat :)

Powrót