postepowanie podatkowe w sprawie zródel przychodów, pilne

• Autor wątku Autor wątku Madziczek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madziczek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moja sytuacja jest nastepujaca:
w 2002 r. pozyczylam pieniadze od przyjaciela na zakup mieszkania, w tym czasie nie pracowalam.zostal spisany akt notarialny i dopelnione wszelkie formalnosci i mieszkanie bylo moje. w 2008r. mieszkanie sprzedalam temu przyjacielowi od ktorego pozyczalam pieniadze, poniewaz nie splacilam pozyczonych pieniedzy nie dostalam rowniez zaplaty za sprzedaz mieszkania. tak bylo ustalone i uwazalam ze tak jest w porzadku.on placil za mieszkanie ja figurowalam tylko w akcie notarialnym jako wlasciciel, wiec nie moglam wziac naleznosci za sprzedaz mieszkania, temu wlasnie przyjacielowi. Po sprzedazy mieszkania jestesmy w konflikcie a urzad skarbowy wszczal wobec mnie postepowanie podatkowe, uzasadniajac, ze organ podatkowy jest w posiadaniu informacji o poniesionych przezemnie wydaktów w tym kupno mieszkania, lecz nie dysponuje danymi odnoścnie dochodów mogacych stanowic pokrycie finanoswe powyzszego wydatku. Wiem ze powinnam dostarczyc odpowiednie dokumenty dot. pozyczki pieniedzy, kupna i sprezdazy mieszkania, ale takich dokumentow nie posiadam. Podczas klotni moje dokumenty zostaly zniszczone, najprawdopodobniej on posiada 2 egz. tych dokumentow, ale nie moge ich odzyskac.Jak mam sie wytlumaczyc przez organem podatkowym, skad mialam pieniadze?co powinnam teraz zrobic, jakie dokumenty zlozyć i w jakim czasie od odebrania postanowienia o wszczeciu postepowania podatkowego?

sytuacja sie nieco zmienila, gdyz dostalam akt notarialny zakupu mieszkania, natomiast druga strona, nie chce zlozyc oswiadczenia ze pozyczalam pieniadze od niego, tylko, ze on kupil mieszkanie, ale na mnie jako wlasciciela, co w gruncie rzeczy na to samo wychodzi bo i tak nie mam mieszkania.ale jak to przedstawic w US?

mam pytanie: czy w moim przypadku ma zastosowanie art. 68 paragraf 4 ordynacji podatkowej, jesli wydatek ponioslam w 2002r. a postepowanie zostalo wszczete w 2008r., czyli po 6 latach?organ podatkowy ma prawo dochodzic pochodzenia wydatkow w ciagu 5 lat.

Tak US ma prawo dochodzić ponieważ według tego przepisu to 5 lat liczymy od dnia złożenia zeznania podatkowego za dany rok czyli za 2002 składamy do 30.04.2003 więc pięć lat liczymy od 31.12.2003 roku więc przedawnia sie 31.12.2008

art. 68 § 4. Zobowiązanie z tytułu opodatkowania dochodu nieznajdującego pokrycia w
ujawnionych źródłach przychodów lub pochodzącego ze źródeł nieujawnionych nie powstaje,
jeżeli decyzja ustalająca to zobowiązanie została doręczona po upływie 5 lat, licząc od końca
roku, w którym upłynął termin do złożenia zeznania rocznego dla podatników podatku
dochodowego od osób fizycznych, za rok podatkowy, którego dotyczy decyzja.

Powrót