Postępowanie podatkowe

• Autor wątku Autor wątku IurisNocet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IurisNocet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam. od kilku lat przebywam za granica.w grudniu wykupilem na własnośc mieszkanie od spóldzielni. mieskzanie to jest przezemnie wynajmowane.otrzymałem informację o ty że w skrzynce pocztowej pojawilo sie zawiadomienie o złożeniu listu poleconego w postepowaniu podatkowym. termin odbioru uplywa w sobote.jednak nikt nie moze tego odebraz gdyz nie ma pełnomocnictwa a ja na pewno nie przyjade do Polski. czy ktos wie co to moze byc? i jakie groża konsekwencje za nieodebranie w/w listu poleconego. podejrzewam że chodzi tu o podatek od nieruchomosci ale przeciez termin zaplaty pierwszej raty uplywa dopiero 15 marca.sam nie wiem co o tym myślec.dziekuje za pomoc

A może jakaś zaległość podatkowa, dotycząca podwójnego opodatkowania itp ? Zadbał Pan o to, żeby wszystko było w pełni klarowne w tej kwestii ?

Jeżeli chodzi o podatek dochodowy od osob fizycznych bo chyba ten ma Pan na mysli wszystko jest na pewno dobrze. a moze to jest decyzja ustalajaca wysokosc podatku od nieruchomosci, bo wczesniej podatek byl odprowadzany poprzez spółdzielnie?

Wysokość podatku od nieruchomości jest ustalana w urzędzie gminy/miasta z tego co dobrze wiem, proszę sprawdzić dokładnie jaki urząd do Pana wysłał ten polecony.

sprawdziłem nie ma żadnej wzminaki o tym jaki urząd to wysłal.jest tylko adnotacja "zawiadomienie o złożeniu listu poleconego w postępowaniu podatkowym". :roll:

Jak to nie ma wzmianki i jak sprawdziłeś?
Musi być jakaś informacja, urzędy nie działają anonimowo raczej.

dostałem mailem dokladnie co jest napisane w zawiadomieniu. to zawiadomienie zostało wystawione na poczcie.może oni nie wpisali.nie wiem

No to przyznam szczerze, że nie wiem. Ale wysokość podatku od nieruchomości ustala organ gminy, a nie skarbówka raczej

Mieszkanie Pan wynajął, a czy dopełnił Pan formalności w US?
Od przychodu z wynajmu opłaca się przecież podatki. :)

no nie :D powiedzmy ze mieszkanie jest użyczone.

list polecony, uważa się za skutecznie doręczony po 14 dniach od momentu złożenia na poczcie

jeśli nie może go Pan odebrać w terminie, a nie ma pełnomocnika, proszę przynajmniej spróbować na poczcie dowiedzieć się z którego US wysłano i z którego działu - to powinno wystarczyć do tego by telefonicznie dojść do tego, kto i w jakim celu list wysłał

nie wiem czy rozważył Pan możliwość wezwania do US w celu wyjaśnienia skąd miał Pan pieniądze na kupno mieszkania, tzw. "spowiedź",
zalecam nie lekceważyć tego.

Dodam, że podatek od nieruchomości, to sprawa Urzędu Dzielnicy a nie US i wpłaca się na konto Urzędu Miasta.

Powrót