Postępowanie przeciwegzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku waza28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waza28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Proszę o poradę
W ubiegłym roku wszczęto postępowanie egzekucyjne w sprawie podziału współwłasności. Sąd postanowił o licytacji nieruchomości, której współwłaścicielami byli moja matka 1/2 części i czterej spadkobiercy jej brata po 1/8 części. Oni nie zgodzili się na podział fizyczny i żądali spłaty swojej części, choć nieruchomość to dwa mieszkania zapisane w księdze wieczystej jako całość. W jednym z tych mieszkań zamieszkuję ja od blisko 40 lat. Po śmierci matki wstrzymano egzekucję, a teraz wszczęto postępowanie egzekucyjne, w którym ja jestem dłużnikiem. Czy w tej sytuacji mogę wnieść wniosek o postępowanie przeciwegzekucyjne?

Rozumiem że mieszkasz w tej nieruchomości, ale nie masz do niej żadnego tytułu prawnego?

Po śmierci mojej mamy, która była współwłaścicielem w 1/2 części, od tego roku jestem współwłaścicielem w 1/6 części.

1/2 to 4/8 po smierci matki odziedziczylas 4/8 , spadkobiercy brata matki razem tez 4/8 skad zatem bierzesie twoja wlasnosc 1/6, Mieszkalas z matka od 40 lat a ci inni spodkobiercy z bratem matki w drugim mieszkaniu ? Albo mama w jednym a ty w drugim? To wazne.

Powrót