piotrekaudi
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 255
witam mam problem tego typu w toku postępowania przygotowawczego na policji w sprawie karnej w której obecnie jestem oskarżony do protokołu przesłuchania zgłosiłem chęć skorzystania z obrońcy z urzędu , dodatkowo napisałem też do sądu wniosek o wyznaczenie obrońcy z urzędu ze względu na złą sytuację materialna. jedynym dokumentem jaki miałem w tamtej chwili dotyczącym sprawy było uzasadnienie postanowienia o przedstawieniu zarzutów, wiec we wniosku tym podałem wszystkie istniejące tam numery czyli nr PG- ....... bo to było przestępstwo gospodarcze , RSD ..... oraz Ds ........ wniosek został rozpatrzony i przyznano mi obrońce zarządzeniem. póżniej skontaktowałem się z owym obrońcą który przed sprawą nie miał o niej pojęcia i w aktach sprawy nie było wzmianki o obrońcy , długo w sądzie wyjaśniałem tę sprawę bezskutecznie , powiedziano mi jedynie ze owszem mam obrońcę ale nie do tej sprawy , resztę sprawdziłem sam okazało się że nr Ds .... ten na uzasadnieniu różni sie o numeru tego ktory jest w reszcie akt , policjant przyznał mi ze to jego bład . wiec przez to podałem niewłasciwy Ds na wniosku , dodam ze reszta numnerów była w porządku , skutkiem tego jest fakt ze sad przyznał mi obronce do cudzej spawy z ktora nie mam nic wspolnego . a mam rozprawe za 10 dni w swojej sprawie i nie mam obroncy . ewidentny jest blad policjanta ja wszystko zrobilem z nalezyta starannoscia i pytanie teraz co powinienem zrobic i czy normalne jest postepowanie sadu wyznaczajac obronce bez weryfikacji sprawy. z gory dziekuje