Postępowanie spadkowe po 20 latach

• Autor wątku Autor wątku luqiq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

luqiq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry, generalnie sprawa dotyczy mojej mamy, ale będę pisać w pierwszej osobie dla ułatwienia zrozumienia stanu faktycznego.

Otóż, mój ojciec, z którym generalnie nie utrzymywałam kontaktu zmarł w 1991 r. Niedługo po nim zmarł mój dziadek ze strony ojca, natomiast babcia zmarła w 1998 roku. Oczywiście udział spadkowy ojca po śmierci babci powinien na mocy dziedziczenia ustawowego przypaść mi. Jednakże całość spadku (głównie chodzi o nieruchomość, której posiadam nr KW) zagarnęła siostra ojca. W latach 90 ciotka wielokrotnie kontaktowała się ze mną próbując wymusić zrzeczenie się lub odrzucenie spadku (niestety nie pamiętam o którą czynność dokładnie chodziło). Nigdy nie zostałam poinformowana o postępowaniu spadkowym, chociaż ciotka doskonale wiedziała gdzie mieszkam. Teraz kilka pytań:
1. Jak dowiedzieć się czy babcia zostawiła testament i czy w ogóle doszło do dziedziczenia ustawowego? Niestety EKW nie zawiera takiej informacji, czy będzie ona w KW w sądzie?
2. Zakładając że testamentu nie było i doszło do dziedziczenia ustawowego, jakie kroki podjąć? Od razu wniosek o zmianę postanowienia spadkowego?
3. Czy gra jest warta świeczki jeśli ciotka sprzedała nieruchomość w 2006?

Niestety EKW nie zawiera takiej informacji
Skoro masz nr KW tej nieruchomości, to przeglądaj zapis zupełny (w tym stare zapisy na szarych polach). W dziale II KW - własność - jeśli zmienił się właściciel, powinna być podstawa wpisu (na dole).
Czy gra jest warta świeczki jeśli ciotka sprzedała nieruchomość w 2006?
Tak. To jest bez znaczenia. Jeśli zostałeś pominięty, pomimo że powinieneś dziedziczysz, to dochodził bym zapłaty za swój udział w aktualnych cenach rynkowych.
Jak dowiedzieć się czy babcia zostawiła testament
Niestety rejestry spadkowe tego okresu nie obejmują. Na Twoim miejscu złożył bym wniosek o stwierdzenie nabycia spadku po dziadkach i po ojcu (o ile nie było postępowania). Jeden wniosek na trzech spadkodawców. I czekał na rozwój sytuacji. Dużo nie ryzykujesz. W zasadzie niczym, w mojej ocenie powinieneś brać udział w postepowaniach spadkowych po dziadkach, skoro ojciec w tym czasie już nie żył.

Reset321 napisał:
W zasadzie niczym, w mojej ocenie powinieneś brać udział w postepowaniach spadkowych po dziadkach, skoro ojciec w tym czasie już nie żył.

No właśnie, powinienem, ale ciotka prawdopodobnie zataiła moje istnienie. No bo chyba musiało być jakieś postępowanie spadkowe skoro później udało jej się sprzedać nieruchomość/

Co jest podstawa wpisania ciotki jako wlasciciela w KW ?

No właśnie w tym jest problem, że jakoś udało jej się sprzedać nieruchomość. W KW wpisani są już nowi właściciele, a podstawą wpisu jest umowa sprzedaży z 2006 roku. Dlatego nie wiem na jakiej podstawie ciotka była właścicielką nieruchomości, zastanawiam się czy w tradycyjnej KW w sądzie byłaby taka informacja

Tak. W internecie tez w tresci zupelnej ksiegi.

Powrót