Postępowanie sprawdzające przez służby bezpieczeństwa do pracy

• Autor wątku Autor wątku anna.katarzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.katarzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Dzień dobry,

Osoba z rodziny otrzymała propozycję pracy w Służbie Wywiadu Wojskowego i w związku z tym musi przejść postępowanie sprawdzające wykonywane przez ABW lub SKW (dostęp do informacji niejawnych).

Czy prawdą jest, że służby te będą sprawdzać również członków jej rodziny?. Kilka lat temu byłam karana i chciałam się zapytać, czy może to jej zaszkodzić oraz czy takie informacje mogą zostać ujawnione bez mojej zgody? I czy w ogóle tak to się odbywa, że sprawdzani są członkowie rodziny?

Ostatnia edycja:
Zależy kto to dla ciebie jest. Sprawdzany jest małżonek, partner, rodzice, rodzeństwo, dzieci i współmieszkańcy.
W sumie to pytanie jest zadane zbyt ogólnie żeby coś tu powiedzieć.
Kto to dla ciebie jest i za co byłaś karana?

Jest to siostra, karana byłam za sfałszowanie podpisu. Poddałam się dobrowolnie karze i ukarano mnie grzywną.
Boję się, że przez to może nie przejść tego postepowania oraz że zostaną jej ujawnione te informacje na mój temat.

No to już coś wiemy.
Tak, służby będą się tobą interesować, ale nie będą zainteresowane takim wybrykiem. Bardziej będą zainteresowane tym, czy nie współpracujesz z obcym wywiadem albo grupami przestępczymi.
Nie masz się czego obawiać, nie będzie to miało wpływu na przebieg jej postępowania rekrutacyjnego. Informacje o twoim wybryku również nie zostaną jej przekazane.
Śmiało możesz jej podać wszystkie dane osobowe, o które poprosi przy wypełnianiu ankiety bezpieczeństwa osobowego.

Powrót