Postepowanie sprawdzające to informacji niejawnych

• Autor wątku Autor wątku anna.katarzyna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anna.katarzyna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Postepowanie sprawdzające - dostęp do informacji niejawnych (NATO itp.)

Dzień dobry,

Moja siostra będzie przechodzić postępowanie sprawdzające o dostęp do informacji niejawnych. Dowiedziałam się, że potrzebne tam są również dane rodziny i że rodzina również jest sprawdzana.

Czy fakt, że 6 lat temu byłam karana za sfałszowanie podpisu i ukarana za to grzywną może jej zaszkodzić?
Czy w trakcie takiego postępowania mogą ją powiadomić właśnie o tym, że byłam karana? Lub o tym, że jestem w trakcie egzekucji komorniczej? Straszono mnie dziś, że jest to możliwe.

Proszę o pomoc.

Ostatnia edycja:
RE: Postepowanie sprawdzające - dostęp do informacji niejawnych (NATO itp.)

anna.katarzyna napisał:
Straszono mnie dziś, że jest to możliwe.
Kto cię straszył?

Postępowanie nie dotyczy ciebie. Pytanie jaki wpływ twoja sytuacja ma lub może mieć na osobę sprawdzaną? (Nie ty to będziesz oceniać) Zależnie od tej oceny może to być przyczynkiem odmowy, ale to mało prawdopodobne. Zależy też od poziomu dostępu oraz waszych wzajemnych relacji. Większy wpływ na ewentualną odmowe może mieć chlapanie przez nią ozorem na lewo i prawo do osób nieuprawnionych których sprawa nie dotyczy czyli ciebie i twoje pytania na forum publicznym. To się określa jako, że nie daje rękojmi zachowania tajemnicy, i samo w sobie jest bardzo mocnym argumentem do odmowy.

W przypadku odmowy jest postępowanie administracyjne odwoławcze, a strona ma wgląd w akta. Ale że dot. inf. niejawnych poszczególne dokumenty mogą być wyłączone z dostępu. Czasem całe akta.

Powrót