Postępowanie Upominawcze - jakie dowody można dołączyć

• Autor wątku Autor wątku Cri100f
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Cri100f

Cri100f

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam.
Jakieś pół roku temu zakupiłem przedmiot na aukcji internetowej wartości 400 zł.
Sprzedawca okazał się nierzetelny po pierwszej jego odpowiedzi że na następny dzień wysyła przedmiot kurierem kontakt się zerwał (sprzedawca żyje bo międzyczasie logował się do serwisu aukcyjnego) oraz długi czas nie wysyłał przedmiotu.

Po 2 tygodniach bez odpowiedzi (dzwoniłem, pisałem, smsowałem) rozpocząłem tzw spór transakcyjny poprzez serwis aukcyjny trwający 30 dni w którym żądałem od sprzedającego natychmiastowego anulowania transakcji i zwrotu kosztów bo ze względu na jego opieszałość i brak kontaktu zmuszony byłem zakupić przedmiot u innego sprzedawcy jednocześnie informując go że przedmiot wysłany po wyznaczonym terminem nie zostanie odebrany.
Przez 30 dni sprzedawca nie skontaktował się ze mną ani z serwisem aukcyjnym który po dwukrotnym upomnieniu zawiesił konto z powodu naruszenia regulaminu.

Po ok półtora miesiąca od zakupu bez wcześniejszego kontaktu ze mną oraz uzasadnienia powodu tak dużej opieszałości przychodzi do mnie kurier z rzekomą przesyłką wbrew mojemu wcześniejszemu żądaniu nie wysyłania przedmiotu ale wyraźnie prosząc o zwrot kosztów, jak pisałem tak zrobiłem, paczki nie odebrałem wróciła do nadawcy.

Sprzedawca nie chce zwrócić kosztów ani w żaden sposób nie można z nim się skontaktować żeby załatwić to polubownie.

Początkowo miałem składać zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, jednak ostatecznie odpowiedniejsze wydaje mi się Postępowanie Upominawcze które chcę rozpocząć "papierowo" w sądzie i tu mam kilka pytań:

Jakie mogę dołączyć wnioski dowodowe?
mam takie :

1. Zgłaszany dowód
    Wydruk potwierdzenia zakupu przedmiotu na aukcji numer: XXXXXXXX
    • Fakt podlegający stwierdzeniu
      Adres oraz miejsce zamieszkania pozwanego
  2. Zgłaszany dowód
    Potwierdzenie wykonania przelewu bankowego
      Wysokość zadłużenia pozwanego w stosunku do powoda
  3. Zgłaszany dowód
    Wydruk korespondencji z serwisem aukcyjnym Allegro.pl
      jeszcze się zastanawiam co mogę tu napisać
  4. Zgłaszany dowód
    Wydruk korespondencji ze sprzedającym
      jeszcze się zastanawiam co mogę tu napisać

Wiem że trochę się rozpędziłem ale jak wiadomo takie sprawy trzeba traktować z należytą starannością.

ps.: mam jeszcze nagranie/a jakie zostawiłem sprzedawcy na jego skrzynce głosowej i smsy ale raczej nie będę przy takiej błahej sprawie ich dołączał.

Rozwiązane, wszystko przeszło przez ręce referendarza sądowego, nakaz się uprawomocnił. Teraz pozostaje egzekucja należności.

Powrót