postępowanie upominawcze

• Autor wątku Autor wątku sloart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sloart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Dsotałem nakaz zapłaty w postepowaniu upominawczym, (nalezność dotyczy rozliczenia kosztów dostarczenia wody).

Nie kwestionuję samej nalezności, ale koszty postepowania które miałbym zapłacić. Administracja/wspólnota nie przesła mi żadnej informacji o zadłużeniu, ani przedsądowego wezwania do zapłaty.

Biorąc pod uwagę że wspólnota jest dość mała zastanawiam się czy nie było to spowodowane złą wolą.

Na tym etapie zamierzam wnieść sprzeciw od wyroku, zastanawiam się czy powinien być od całości czy od kosztów postępowania.

Jeżeli brak informacji o zadłużeniu spowodowany był złą wolą czy mogę wnioskować o zwrot kosztów związanych z koniecznością udziału w postępowaniu sądowym? (tu mam wątpliwości bo i tak ew płatnikiem będzie wspólnota a nie konkretna odpowiedzialna osoba)

wszelkie sugestie mile widziane

pozdrawiam

Artur

dla skutkow sprzeciwu nie ma znaczenia jakie zarzuty pan podniesie.

obciazyc kosztami druga strone mozna, jesli nie dal pan powodu do wytoczenia powodztwa.

nie znam praktyki sądowej w tym zakresie, czy na podstawie oisanego powyżej stanu faktycznego mam szansę uniknąć obciążenia kosztami powództwa?

czy w razie niekorzystnego dla mnie rozstrzygnięcia sądowego mogę być obciążony dodatkowymi kosztami?

Jeżeli kwestionujesz wyłącznie koszty postępowania to wnosisz zażalenie na postanowienie w przedmiocie kosztów zawarte w nakazie. Rzecz jednak w tym, że termin do wniesienia zażalenia wynosi tydzień od dnia doręczenia nakazu.

Art. 394. § 1. (314) Zażalenie do sądu drugiej instancji przysługuje na postanowienia sądu pierwszej instancji kończące postępowanie w sprawie, a ponadto na postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego, których przedmiotem jest:

9) (318) zwrot kosztów, określenie zasad ponoszenia przez strony kosztów procesu, wymiar opłaty, zwrot opłaty lub zaliczki, obciążenie kosztami sądowymi, jeżeli strona nie składa środka zaskarżenia co do istoty sprawy, koszty przyznane w nakazie zapłaty oraz wynagrodzenie biegłego i należności świadka;

§ 2. Termin do wniesienia zażalenia jest tygodniowy i liczy się od doręczenia postanowienia, a gdy strona nie zażądała w terminie przepisanym doręczenia postanowienia zapadłego na rozprawie - od ogłoszenia postanowienia.
§ 3. Zażalenie powinno czynić zadość wymaganiom przepisanym dla pisma procesowego oraz zawierać wskazanie zaskarżonego postanowienia i wniosek o jego zmianę lub uchylenie, jak również zwięzłe uzasadnienie zażalenia ze wskazaniem w miarę potrzeby nowych faktów i dowodów.

Powrót