Postępowanie w przypadku uzyskania prawomocnego nakazu zapłaty.

• Autor wątku Autor wątku artur1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,

Bardzo proszę o radę w następującej sprawie.
Posiadam prawomocny nakaz zapłaty. Niestety dłużnik, jak na razie nie wpłaca zasądzonej kwoty. Jakie kroki powinienem poczynić, aby odzyskać pieniądze?

PS Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące procedury wydania nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym. W momencie, kiedy pozwany otrzyma nakaz zapłaty - pozew i nie wniesie sprzeciwu, co tym samym powoduje uprawomocnienie wyroku, czy w takiej sytuacji Sąd nie powinien poinformować o tym fakcie powoda?

Pozdrawiam
Artur

Skoro prawomocny to klauzula wykonawcza i komornik

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Czy mógłbym uzyskać informację, czy są jakieś terminy dotyczące złożenia wniosku o klauzule wykonalności. Chodzi mi o to, ile mam czasu od uprawomocnienia się nakazu zapłaty, aby złożyć wniosek o klauzulę wykonalności?

Pozdrawiam
Artur

artur1974 napisał:
Czy mógłbym uzyskać informację, czy są jakieś terminy dotyczące złożenia wniosku o klauzule wykonalności. Chodzi mi o to, ile mam czasu od uprawomocnienia się nakazu zapłaty, aby złożyć wniosek o klauzulę wykonalności?
że by nie doszło do przedawnienia zasądzonych odsetek od kwoty głównej to najlepiej ze dwa lata od uprawomocnienia się tytułu wykonawczego,

Powrót