Postępowanie w sprawie niezapłaconego mandatu/ nie mojego

• Autor wątku Autor wątku BUFFY25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BUFFY25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
nie wiem już gdzie szukać pomocy.
Przysłano mi wezwanie do uregulowania należności, na podstawie art.15 1 i 2 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.
Należność ta wynika z nieopłaconych mandatów parkingowych, które nowy właściciel otrzymał już po sprzedaży tego auta.
Sprzedałam samochód w ciągu 7 dni od jego zakupu (sprzedaż poniżej ceny zakupu). W Wydziale Komunikacji nie chcieli mi potwierdzić sprzedaży jeżeli tak krótko byłam w po siadaniu auta, czyli nie wymagało auto ani rejestracji ani zgłoszenia w US. WK w takim przypadku nie potwierdza dokumentu kupna-sprzedaży.
Takie stanowisko przedstawiłam Prezydentowi Miasta jednak dostałam odpowiedz, iż powinnam przesłać potwierdzoną kopię umowy-sprzedaży pojazdu, gdyż wg stanowiska Sądu Najwyższego (IIICKU 7/97) Kserokopie niepotwierdzone "za zgodność z oryginałem" nie mają mocy dowodowej.
Gdzie tu jest błąd... czy to jakaś luka prawna??
Co mam zrobć żeby nie zapłacić mandatów.

moim zdaniem urzędnikom chodzi o co innego.

jako załącznik wysłałaś im kserokopię dokumentu i rzeczywiście takie ksero nie poświadcza niczego. podejrzewam, że urzędnikom nie chodzi o umowę potwierdzoną konkretnie w wydziale komunikacji, tylko ogólnie o ksero poświadczone za zgodność. proponuję zrobić takie poświadczenie u notariusza i wtedy wysłać. W zasadzie czemu im nie wysłać nawet oryginału?

innymi słowy chodzi o to że ksero zwykłe nie ma żadnej mocy dowodowej w przeciwieństwie do kopii potwierdzonej notarialnie

Powrót