Postępowanie w trybie nakazowym czy upominawczym?

• Autor wątku Autor wątku crank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crank

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam - mam pytanie odnośnie trybu w jakim sąd powinien rozpatrywać mój pozew. Dłużnik jest mi winien 1000zł moim zabezpieczeniem jest weksel (in blanko). Złożyłem pozew do Sądu Cywilnego o rozpatrzenie sprawy w trybie nakazowym wraz z załączonym (wypełnionym) wekslem i wezwaniem do zapłaty. Sąd jednak odesłał mi pismo, że nie ma podstaw do rozpatrywania sprawy w postępowaniu nakazowym i przenosi ją do trybu upominawczego... Dlaczego?? Wszędzie gdzie czytam o trybie upominawczym i nakazowym to jest napisane że w trybie nakazowym można ubiegać się o sprawy pieniężne z weksla - chyba, że coś się zmieniło w tej kwestii??

Błędy mogą też być w pozwie, np. w zakresie kwot czy dat odsetek czy braku wyraźnego wniosku o wydanie takiego nakazu. Żeby to ocenić należałoby zbadać treść pozwu i załączników.

Można albo poczekać na nakaz upominawczy albo cofnąć pozew (o ile jest to jeszcze na odpowiednim etapie), naprawić braki i wnieść ponownie.

A możliwe że weksel powinien zawierać czytelny podpis imieniem i nazwiskiem wraz z adresem zameldowania i pesel wystawcy?? Bo u mnie był sam podpis: Imię i nazwisko. Mogło to mieć wpływ??

Nie ma to wpływu. Zgrodnie z prawem wekslowym:
Weksel trasowany zawiera:
1) nazwę "weksel" w samym tekście dokumentu, w języku, w jakim go wystawiono;
2) polecenie bezwarunkowe zapłacenia oznaczonej sumy pieniężnej;
3) nazwisko osoby, która ma zapłacić (trasata);
4) oznaczenie terminu płatności;
5) oznaczenie miejsca płatności;
6) nazwisko osoby, na której rzecz lub na której zlecenie zapłata ma być dokonana;
7) oznaczenie daty i miejsca wystawienia wekslu;
8) podpis wystawcy wekslu.

No, z tą różnicą, że nie chodzi tu pewnie o weksel trasowany :)

Niech pytająca poda treść, bo inaczej to się kręcimy w kółko bezproduktywnie.

Weksel to weksel, jak mawiano w Łodzi 100 lat temu...
Art. 101.
Weksel własny zawiera:
1) nazwę "weksel" w samym tekście dokumentu, w języku, w jakim go wystawiono;
2) przyrzeczenie bezwarunkowe zapłacenia oznaczonej sumy pieniężnej;
3) oznaczenie terminu płatności;
4) oznaczenie miejsca płatności;
5) nazwisko osoby, na której rzecz lub na której zlecenie zapłata ma być dokonana;
6) oznaczenie daty i miejsca wystawienia wekslu;
7) podpis wystawcy wekslu.

Nie przysługuje zażalenie na rozpoznanie w innym trybie. W praktyce, niestety przekazanie do upominawczego to "swobodna decyzja sędziego", która nie podlega żadnej weryfikacji.
Myślę, że nie ma sensu już z tym nic zrobić, zwłaszcza, że jedyną istotną dla Pana różnicą jest to , że w oparciu o nieprawomocny nakaz zapłaty można zabezpieczyć roszczenie.
Jeżeli cofnie Pan pozew, to znowu będzie musiał Pan czekać na wydanie nakazu zapłaty.

No i w Łodzi nie bywam,
ale widziałem pewien film poglądowy o Polaku, Niemcu i Żydzie :)

Dziękuję za dotychczasową pomoc. Wycofywał pozwu nie będę ale na przyszłość chciałbym wiedzieć co mogło być przyczyną takiej zmiany trybu nakazowego na upominawczy...

Weksel brzmi:

"Miejscowość", dnia 01.08.2011 (data wystawienia wezwania do zapłaty), Na 1000zł 11.08.2011 (data końca terminu oczekiwania na spłatę z wysłanego wezwania do zapłaty) zapłacić bez protestu ten sola weksel na zlecenie XXXX XXXX nie na zlecenie sumę (kwota słownie).
Płatny w "miejscowość"

I na koniec czytelny podpis Imieniem i Nazwiskiem wystawcy.

Czy coś jest nie tak??

I kolejne pytanie - skoro za pozew zapłaciłem 30zł (sprawa cywilna do 2000zł) to ze względu na tryb upominawczy muszę coś dopłacać??? Bo też nie potrafię zrozumieć tej kwestii jak ją teraz uregulować...

Weksel jest do dupy.

- "na zlecenie, nie na zlecenie" - zdecyduj się
- nie ma przyrzeczenia zapłaty ("zapłacę za ten weksel")

Co to za analfabeta pisał?

Ma być nie na zlecenie - to jest wzór weksla jaki ok 3-4 lata temu można było jeszcze kupić w placówkach bankowych, czy na poczcie.

Zawarcie w jednym wekslu klauzuli na zlecenie i nie na zlecenie unieważnia weksel.

Jest tylko "nie na zlecenie" - i tak przy okazji mam pytanie. Nie na zlecenie znaczy że nie można go zbyć w drodze indosu - a jakoś inaczej można?? W sumie to ten zwrot na wekslu jest korzystniejszy dla mnie jako wierzyciela czy dla mojego dłużnika???

Jak to jest tylko "nie na zlecenie", skoro zacytowałeś, że jest też "na zlecenie"?

Jeśli w wekslu jest tylko klauzula "nie na zlecenie", to też unieważnia weksel.

Skoro nawet nie potrafisz przepisać dobrze treści weksla, to nic dziwnego, że pozew sknociłeś.

Na zlecenie jest skreślone - mam kopie weksla (oryginał w sądzie) dlatego nie zauważyłem słabo odbitego skreślenia.
Dlaczego niby "nie na zlecenie" unieważnia weksel??

Bo nie wskazuje komu ma być dokonana zapłata.

"Zapłacę nie na zlecenie Nowaka" czyli komu zapłacisz? Nikomu.

Jak wypisać weksel wyczytałem w internecie w kilku miejscach, ale widać nie wszystko poprawnie zrozumiałem....Czyli co w końcu daje ten zwrot "nie na zlecenie" gdzie powinien być użyty bo już nic nie rozumiem...

Powrót