Postępowanie w trybie nakazowym czy upominawczym?

• Autor wątku Autor wątku crank
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W dowolnym miejscu może być zwrot nie na zlecenie, ale jeśli weksel oprócz tego nie wskazuje komu ma się zapłacić, to wekslem nie jest.

Kurcze zdecyduj się. Wcześniej napisałaś tak:
Flicka napisał:
Zawarcie w jednym wekslu klauzuli na zlecenie i nie na zlecenie unieważnia weksel.

A teraz piszesz że ten zwrot może być byle gdzie...

Jezu, ty naprawdę jesteś analfabetą.

Z faktu, że zwrot "nie na zlecenie" może być byle gdzie, nie oznacza, że ważny jest weksel, który jednocześnie zawiera zwrot "na zlecenie" i "nie na zlecenie".

To tak, jakbyś w jednej linijce napisał "zapłacę" a w drugiej "nie zapłacę".

Nadal nie podałeś treści weksla (tę, którą podałeś, okazało się, że błędnie)

Za trudne zadanie? Może nie bierz się za pozwy.

Ja jestem analfabetą a Ty piszesz:
Flicka napisał:
Zawarcie w jednym wekslu klauzuli na zlecenie i nie na zlecenie unieważnia weksel.
a za chwilę:
Flicka napisał:
W dowolnym miejscu może być zwrot nie na zlecenie
i nastepnie:
Flicka napisał:
Z faktu, że zwrot "nie na zlecenie" może być byle gdzie, nie oznacza, że ważny jest weksel, który jednocześnie zawiera zwrot "na zlecenie" i "nie na zlecenie".

To powiedz mi jaki jest sens wpisywania tego zwrotu w takim miejscu w którym unieważnia weksel w moim przypadku???
Jak Twoja pomoc ma tak wyglądać jak powyżej, to daruj lepiej ją sobie i nie pisz w tym temacie. Jaką inną treść weksla mam Ci podać jak weksel i pozew są już w sądzie w formie takiej jaka podałem. Do mnie bijesz tekstami o analfabecie a sama masz problem z logicznym rozumowaniem tego co napisane...
Widzę, że żyjesz tym forum, ale nie każdy użytkownik tego forum ma wszystko w małym paluszku z danego obszaru prawa, więc to co dla Ciebie może wydawać się banalne dla kogoś innego nie koniecznie takie jest. Problem się zaczyna jak ktoś kto ma wiedzę nie potrafi się nią podzielić czy przekazać zakładając z góry że ktoś inny jest np."analfabetą". Nie znasz mnie, więc nie życzę sobie więcej takich epitetów pod moim adresem!

Pozdrawiam licząc na dalszą dyskusję na wyższym poziomie, bo ta w ostatnich postach tego tematu zaniża poziom tego forum, a jak do tej pory miałem o nim jak najlepsze zdanie.

Jeszcze raz, jak dla przedszkolaka:

WEKSEL NIE MOŻE ZAWIERAĆ JEDNOCZEŚNIE KLAUZULI NA ZLECENIE I NIE NA ZLECENIE

Jak się okazało weksel był poprawnie wypisany - dziś przyszedł prawomocny wyrok :) Ale tu nasuwa mi się kolejne pytanie... Czy mi nie należy się od sądu zwrot części opłaty za pozew - skoro został zmieniony tryb postępowania z nakazowego na upominawczy??

Powrót