Postępowanie w WSA i co dalej ?

• Autor wątku Autor wątku dok-vet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dok-vet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie takiej treści. Po sprawie w WSA i założeniu, że potwierdzona zostanie bezczynność organu, bo opóźnienie w wydaniu informacji 2 miesięczne jest chyba bezczynnością by nie nazwać tego inaczej, co się dzieje dalej. szukałem na forum ale nic nie znalazłem. Proszę o informację.

Dziękuje za odpowiedz. Z tego co napisałeś wynika, że organ nie ponosi żadnej odpowiedzialności za takie opóźnienie w odpowiedzi. To w takim razie aby zagmatwać, co będzie jeżeli odpowiedz była po napisaniu skargi na bezczynność organu, a organ odpowiedziała częściowo. Na trzy pytania odpowiedział na 1,5. Dodatkowo otrzymałem decyzję odmawiającą dostępu do informacji publicznej wydaną przez prezydenta miasta a pytanie było skierowane do jednostki urzędu.

dok-vet napisał:
a organ odpowiedziała częściowo.

WSA powinien zwrocic uwage, ze to nie bylo wyczerpujace wypelnienie zadania.

dok-vet napisał:
Na trzy pytania odpowiedział na 1,5.

Warto by pan korzystajac z tego poradnika poiformowal o tym WSA jeszcze przed rozprawa

http://forumprawne.org/sady-adminis...tepowaniu-przed-sadami-administracyjnymi.html

i w tresci pisma zacytowal orzeczenie ponizej II SAB/Bd 35/13
II SAB/Bd 35/13 - Wyrok WSA w Bydgoszczy z 2013-06-05

Nie można stwierdzić, że organ nie pozostaje w bezczynności w sytuacji, gdy wprawdzie odpowiada na wniosek strony, jednakże jego stanowisko zawarte w odpowiedzi, faktycznie nie odnosi się do zakresu wnioskowanej informacji. Przedstawienie informacji zupełnie innej, niż ta, na którą oczekuje wnioskodawca, informacji niepełnej lub też informacji wymijającej, czy wręcz nieadekwatnej do treści wniosku, świadczy o bezczynności podmiotu zobowiązanego do udostępnienia informacji publicznej, do którego skierowano wniosek o jej udostępnienie, co niewątpliwie narusza regulację zawartej w art. 13 ust. 1 u.d.i.p.

dok-vet napisał:
Dodatkowo otrzymałem decyzję odmawiającą dostępu do informacji publicznej wydaną przez prezydenta miasta a pytanie było skierowane do jednostki urzędu.

Bo organem administracji jest prezydent, a nie urząd

Dziękuję za odpowiedz. To decyzje o odmowie udostępnienia wydaje prezydent miasta jeżeli zapytanie było skierowane do konkretnej jednostki. Byłem przekonany, że decyzje o odmowie dostępu do ip wydaje kierownik danej jednostki, przecież może wydać taką decyzję kierownik jednostki.
Co do organu administracyjnego i ciekawostek to mogę przesłać na Twojego maila.
Sprawa w WSA dopiero za 4-6 miesięcy.

Powrót