Postępowanie wykonawcze - zwrot komputerów + grzywna

• Autor wątku Autor wątku giver
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

giver

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
11 grudnia 2008 roku otrzymałem wyrok w sądzie grodzkim. Sąd skazał mnie na karę grzywny oraz orzekł zwrot dowodów rzeczowych(3 komputerów).
Na koniec sędzia poinformowała mnie, że w trakcie postępowania wykonawczego przyjdzie z sądu wezwanie do zapłaty listem oraz wezwanie w celu odebrania komputerów.
Po jakim czasie rozpoczyna się postępowanie wykonawcze? Kiedy powinienem oczekiwać wezwania?

Sprawa przechodzi do postępowania wykonawczego po uprawomocnieniu się wyroku. Skoro 11 grudnia 2008r. zapadł wyrok, to teoretycznie 18 grudnia 208r. powinien się uprawomocnić. Jeśli jednak np Prokurator poprosił o pisemne uzasadnienie wyroku, chcąc rozważyć złożenie apelacji, to uprawomocnienie się odwlekło się czasie.

Do tego nalezy doliczyć też, że mieliśmy przerwę świąteczną.

Najłatwiej będzie ustalić w Sądzie czy wyrok się uprawomocnił czy nie.

Prokurator raczej nie złożył wniosku o pisemne uzasadnienie wyroku, ponieważ sam ustaliłem z nim kare, a następnie dobrowolnie jej się poddałem.
Rozumię, że jak sprawa przejdzie do sekcji windykacji należności Sądowych i wykonywania orzeczeń dostanę pismo w sprawie zapłaty grzywnej + wezwanie po odbiór komputeró?

Pisma o których mówisz powinny być do Ciebie przysłane razem z zawiadomieniem o prawomocności wyroku.

Jeszcze jedno pytanie: czy pokrzywdzony(nie był oskarżycielem posiłkowym) dostanie również zawiadomienie o wyroku?

Czy w wyroku zasądzono coś na rzecz pokrzywdzonego?

nie, sąd tylko wyznaczył mi grzwnę oraz zwrot komuterów, nie ma nic wspomniane o żadnym odszkodowaniu itp.

W takim razie pokrzywdzony z urzędu nie dostanie zawiadomienia o wyroku. Musiałby sam się zainteresować.

Powrót