Postojowe a wypowiedzenie umowy zlecenia

• Autor wątku Autor wątku Michal3z
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Michal3z

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Cześć!
3 czerwca otrzymałem ostatnie, trzecie postojowe. 5 czerwca lokal gastronomiczny, w którym pracuję miał wystartować ponownie. Jednak pracodawca stwierdził, że postojowe przysługuje na następny miesiąc po wypłacie, więc poinformował mnie, że za miesiąc czerwiec nie dostanę żadnej wypłaty, nawet pomniejszonej o czas, w którym lokal jeszcze nie działa. Argumentuje to niemożliwością pobierania postojowego i pracy jednocześnie. Jestem managerem restauracji, w okresie zamknięcia pracowałem zdalnie niemal codziennie ale nie dostawałem wynagrodzenia, nawet małej części, jedynie świadczenie postojowe. Lokal miał ruszyć w ten piątek, 5 czerwca. W związku z tym, po dużej kłótni - gdyż gdybym nie dostał wypłaty za pracę w czerwcu (10 lipca), to następne pieniądze zobaczyłbym dopiero 10 sierpnia, poinformowałem go, że w żadnym wypadku nie będę współpracował i pracował za darmo. Czy pracodawca ma słuszność? Czy zerwanie umowy zlecenia w trakcie miesiąca po wypłacie świadczenia postojowego za miesiąc czerwiec będzie miało konsekwencje? Będę musiał oddać świadczenie ZUSowi?
Pozdrowienia!

Do 2 czerwca się wywiązywałem. Po rozmowie w tym dniu, w której się dowiedziałem o tym, że nie dostanę wynagrodzenia - już nie. Nad ranem 3 czerwca napisałem jasnego maila z wyjaśnieniem sytuacji z mojej perspektywy i dopiskiem, że jeżeli nadal obstają przy swoim to nie będę kontynuował współpracy. Po kilku godzinach dostałem odpowiedź bez odniesienia się do sprawy, jedynie z poleceniem robienia zamówień, na który już telefonicznie odpowiedziałem, że bez zapewnienia wynagrodzenia tego ani nic innego nie zrobię. W tej rozmowie pracodawca potwierdził, że nie zamierza wypłacić mi wynagrodzenia. Właściwie to na umowie mam wypisane "obsługa baru" i nie mam żadnych dopisków ani aneksów do umowy, które regulują moje obowiązki. Umowa trwałaby do 30 czerwca.

Ostatnia edycja:
Masz obowiązek wywiązywania się z umowy a zleceniodawca obowiązek zapłaty
Jeżeli się nie będziesz wywiązywał to poza brakiem wynagrodzenia licz się z odpowiedzialnością za ewentualną tym wyrządzoną szkodę

Czy umowa zlecenie wypowiedziana z powodu utraty zaufania wobec pracodawcy (z tego co czytałem to jest ważny powód do rozwiązania umowy) poprzez wiele problemów w kierunku moich pracowników (mam wielu poszkodowanych pracowników, którzy również odchodzą z powodu bardzo złego zachowania pracodawcy) oraz odmówienia mi wynagrodzenia będzie skutkowała odpowiedzialnością za szkodę przy jeszcze nie działającym lokalu? Nawet jeśli oficjalnie nie jestem na stanowisku kierowniczym?
Czyli w takim razie powinienem pomimo wszystko, przy braku chęci, braku zaufania, braku wzajemnej współpracy pracować do końca umowy, żeby potem jeszcze musieć się sądzić o wynagrodzenie?

Powrót