Posty w Forum

• Autor wątku Autor wątku mathias777
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mathias777

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
mam pytania związane z tekstami napisanymi przez siebie na forum i ktoś umieścił sobie na innej stronie.
ja myślę ogólnie, nie tylko o tej stronie.

1. jak sie cytuje (quote) kogoś post, to trzeba(/powinno sie) podpisać czyj to post?
2. czy zawartość postu można sobie przenieść na własną stronę?
3. czy w ogóle post jest w jakiś sposób chroniony prawem autorskim?

jesli coś ma być chronione w prawa autorskiego to musi spełniać cechy utworu czyli przejaw twórczej działalności o indywidualnym charakterze. Nie kazdy post się do tego zalicza, więc nie można uogólniać.

Co do cytatów to o,3,89767.html

ten zalinkowany temat w mojej ocenie spełnia definicje utwóru :P

1- nie bo jest wolność wypowiedzi ,i tak na przykłąd znajdzie się na przykład w wyszukiwarce google
2- tak
3- nie post jako prawa autorskie no bez jaj

jak możesz podeślij mi linka z tym tematem jako prywatna wiadomość

nie zgodzę się z tymi odpowiedziami

1. tak
2. zalezy czy post spelnia definicje utworu
3. mozliwe

Pierwszy punkt - zdecydowanie tak:

Art. 23. Dobra osobiste człowieka, jak w szczególności zdrowie, wolność, cześć, swoboda sumienia, nazwisko lub pseudonim, wizerunek, tajemnica korespondencji, nietykalność mieszkania, twórczość naukowa, artystyczna, wynalazcza i racjonalizatorska, pozostają pod ochroną prawa cywilnego niezależnie od ochrony przewidzianej w innych przepisach.

Zauważcie, że jeżli chodzi o "dobra osobiste" mamy do czynienia z katalogiem otwartym. Dobrami osobistymi są także te wynikające z własności intelektualnej o których stanowi: ustawa o nieuczciwej konkurencji, prawo autorskie, prawo własności przemysłowej.
Tak więc jestem zdania że post na forum w konkretnym przypadku można potraktować jako dobro osobiste - tu zgadzam się z Colderem, ale nie byłbym tak ortodoksyjny w sprawie cytowania bez podpisu - to należy raczej do pojęcia "uprzejmości"
Czyli obstawiam moje typy:
1. z reguły nie
2. z reguły tak, do czasu gdy autor lub właściciel praw nie zażyczy sobie usunięcia go
3. mozliwe

Powrót