Poświadczenie nieprawdy w Skierowaniu do pracy z urzędu pracy

• Autor wątku Autor wątku Lukasz887
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz887

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry
Chciałem prosić o jakąś poradę bo nie wiem do kogo się z tym zwrócić (nie znam się na prawie). A mianowicie dostałem skierowanie do pracy z urzędu pracy i kobieta pracująca w kadrach wpisała mi że nie chciałem podjąć zatrudnienia. Od samego początku chciałem podjąć prace, tylko powiedziałem że potrzebuje więcej czasu żeby się zastanowić (jestem na bezrobociu) kobieta z kadr od razu chciała wpisać że nie chcę podjąć pracy (z automatu utrata statusu bezrobotnego i ubezpieczenia zdrowotnego). Choć miałem rozmowę rekrutacyjną z dyrektorem zakładu który stwierdził że nie mam odpowiedniego doświadczenia i prosił żeby w kadrach to zostało wpisane. Pani z kadr uznała inaczej i wpisała umyślnie - Kandydat odmawia zatrudnienia z powodu: brak odpowiedniego doświadczenia, przez co straciłem w urzędzie prawo do ubezpieczenia zdrowotnego. Nie posiadam danych tej Pani i nie wiem jak się ich dowiedzieć ani gdzie można się z tą sprawą zgłosić. Bardzo bym prosił o jaką kolwiek odpowiedź jak uzyskać dane pozwanego i czy zgłosić to do sądu pracy czy innej instytucji.

-Posiadam nagranie video gdzie wyrażam chęci do podjęcia pracy (zrobiłem to za drugim pojawieniem się w kadrach bo bałem się utraty ubezpieczenia zdrowotnego i zdecydowałem się podjąć to zatrudnienie)
-Kobieta wyszła ze skierowaniem wróciła po czasie bez niego a przyniósł mi je jakiś pracownik zakładu wypełnione już nieprawidłowo

- Jeżeli odwołanie od decyzji z PUP nie pomoże to czy mogę to zgłosić do sądu pracy nie posiadając danych osobowych pozwanego w tym przypadku kadrowej zakładu..

Prosił bym o bezstronniczą odpowiedz na pytania.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lukasz887 napisał:
Pani z kadr uznała inaczej i wpisała umyślnie - Kandydat odmawia zatrudnienia z powodu: brak odpowiedniego doświadczenia, przez co straciłem w urzędzie prawo do ubezpieczenia zdrowotnego. Nie posiadam danych tej Pani i nie wiem jak się ich dowiedzieć ani gdzie można się z tą sprawą zgłosić. Bardzo bym prosił o jaką kolwiek odpowiedź jak uzyskać dane pozwanego i czy zgłosić to do sądu pracy czy innej instytucji.
Zawsze może Pan złożyć odwołanie od decyzji PUP orzekającej o utracie statusu osoby bezrobotnej z uwagi na odmowę propozycji pracy. Sprawa będzie ponownie rozpatrywana przez nadrzędny organ czyli wojewodę.

Lukasz887 napisał:
Kobieta wyszła ze skierowaniem wróciła po czasie bez niego a przyniósł mi je jakiś pracownik zakładu wypełnione już nieprawidłowo
A wziął Pan pod uwagę, że to może dyrektor zakładu po pana wyjściu uznał, że nie jest Pan zainteresowany podjęciem pracy? I tak też kazał wpisać swojemu pracownikowi. Kierownictwo zakładów pracy rekrutujący pracowników "na już", nie lubi tracić swojego czasu na niezdecydowanych kandydatów. Szczerze wątpię, żeby adnotacja na skierowaniu była sprawką kobiety z kadr.
Lukasz887 napisał:
Od samego początku chciałem podjąć prace, tylko powiedziałem że potrzebuje więcej czasu żeby się zastanowić
Zastanowić nad czym, przepraszam?

Ostatnia edycja:
Ja rozmawiałem z Dyrektorem i przy mnie informował telefonicznie kadry żeby wpisać że nie posiadam doświadczenia do wykonania tej pracy. Nie było mowy o tym że nie che podjąć tej pracy. Było to tylko i wyłącznie złośliwe podejście kadrowej, która na moje zapytanie czemu chce koniecznie żebym utracił ubezpieczenie zdrowotne gdy byłem tam pierwszy raz odpowiedziała że takich jak ja tu pełno przychodzi, w urzędzie dowiedziałem się ze tylko ja byłem tam kierowany.

Napisał/a Lukasz887 Zobacz post
Od samego początku chciałem podjąć prace, tylko powiedziałem że potrzebuje więcej czasu żeby się zastanowić

-Chodzi o to że miałem tylko 3 dni na podjecie decyzji o zatrudnieniu w pracy kompletnie nie związanej z moim doświadczeniem (urząd wymusza) I chciałem to załatwić z Panami z kadr że wypisują brak doświadczenia na skierowaniu (wystarczy pieczątka i podpis) zanoszę do urzędu i nie ma problemu żeby potem się do nich sam zgłosił w sprawie pracy.

Było to bezczelne i celowe działanie abym utracił ubezpieczenie zdrowotne pomimo iż dyrektor zakładu nie chciał mi robić żadnego problemu.

Prosił bym jeszcze o pomoc co jeżeli odwołanie w PUP nie pomoże, gdzie następnie z tą sprawą można się zgłosić? sąd pracy?

Prosił bym prosił kogoś o udzielenie odpowiedzi na moje pytania...( bezstronniczą odpowiedz na moje pytania, nie zadając pytań)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lukasz887 napisał:
co jeżeli odwołanie w PUP nie pomoże,
od deczyji Wojewody możesz odwołać się do Wojewódzkiego Sądu administracyjnego a następnie na Naczelnego Sądu Administracyjnego (tutaj już musisz się zgłosić do adwokata lub radcy prawnego

Lukasz887 napisał:
o co chcesz pozwać Panią kadrową?

Agnieszka3M napisał:
od deczyji Wojewody możesz odwołać się do Wojewódzkiego Sądu administracyjnego a następnie na Naczelnego Sądu Administracyjnego (tutaj już musisz się zgłosić do adwokata lub radcy prawnego

o co chcesz pozwać Panią kadrową?

o "RE: Poświadczenie nieprawdy w Skierowaniu do pracy z urzędu pracy"

Powrót