poszukiwanie majątku dłużnika przez komornika

• Autor wątku Autor wątku Mr Vindicatio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr Vindicatio

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Z jakich źródeł komornik może uzyskać informacje o majątku dłużnika ?

Według jakich kryteriów i konfiguracji kryteriów, najlepiej poszukiwać nieruchomości dłużnika w Centralnej Bazie Danych Ksiąg Wieczystych ?

Ostatnia edycja:
Dwa zapytania:
imię nazwisko+pesel
imię nazwisko+imiona rodziców

Czy komornik ma prawo odmówić doręczenia wierzycielowi egzekwującemu wykazu czynności cywilnoprawnych dłużnika za ostatnie 5 lat z US, a jeżeli tak, to na jakiej podstawie ?

Czy mi się wydaje, czy próbuje tu Pan nadrobić zaległości z zajęć na aplikacji? Jeżeli tak, to zapraszam do FMP, tam jest miejsce na takie aktywności.

lokata napisał:
Czy mi się wydaje, czy próbuje tu Pan nadrobić zaległości z zajęć na aplikacji? Jeżeli tak, to zapraszam do FMP, tam jest miejsce na takie aktywności.

Interesują mnie konkrety, a więc treściwe, precyzyjne i trafne odpowiedz doświadczonych pracowników kancelarii komorniczych, którzy znają metodykę pracy komornika i potrafią uzasadnić swoje stanowisko obowiązującymi przepisami, poglądami doktryny, orzecznictwem SN i praktyką komorniczą.
W konsekwencji Forum Młodych Prawników to niewłaściwe miejsce na moje pytanie.

Ostatnia edycja:
korf napisał:
ZUS, US, Banki....

.... rozmowa windykacyjna, wywiad środowiskowy, zasoby Internetu, zapytania do KRUS, CEIDG, CEPIK, KIR OGNIVO, CBD KW, EGiB, ARiMR wykaz majątku uzyskany w toku postępowania o wyjawienie majątku itd.

Jakie jeszcze czynności poszukiwania majątku dłużnika może podjąć komornik ?

Do jakich jeszcze urzędów, instytucji, rejestrów i systemów informatycznych komornik może skierować zapytanie w celu ustalenia majątku dłużników ?

Z jakiego nietypowego źródła udało się uzyskać informacje o majątku dłużnika komornikowi w kancelarii w której pracujesz ?

Ostatnia edycja:
Wykaz czynności cywilno-prawnych z US nie jest w ogóle istotny z punktu widzenia prowadzonej egzekucji. Objęty jest tajemnicą skarbową a więc jest niedostępny dla wierzyciela.

Krispl napisał:
Objęty jest tajemnicą skarbową a więc jest niedostępny dla wierzyciela.

Mam co do tego wątpliwości, ponieważ na podst. art. 9 par. 1 KPC w zw. z art. 13 par. 2 KPC "Strony i uczestnicy postępowania mają prawo przeglądać akta sprawy i otrzymywać odpisy, kopie lub wyciągi z tych akt". W mojej ocenie ww. przepisy są wystarczającą podstawą do wnioskowania przez wierzyciela o ww. wykaz.
Na jakiej podstawie prawnej komornik ma prawo odmówić doręczenia wierzycielowi egzekwującemu wykazu czynności cywilnoprawnych dłużnika za ostatnie 5 lat z US ?

Ostatnia edycja:
Brak takiej podstawy. Natomiast komornik, jak każdy funkcjonariusz publiczny, ma obowiązek działać zarówno w granicach prawa, jak i na jego podstawie.

Tym różni się od zwykłego obywatela. Obywatel ma obowiązek działać tak, aby prawa nie łamać - czyli jeśli coś nie jest mu zabronione, to jest mu dozwolone.

Natomiast każdy funkcjonariusz publiczny musi mieć podstawę prawną każdego swojego działania - w tym wypadku doręczenia ww wykazu.

A takiej podstawy komornik nie ma. Nie ma - więc odmówi. Bo nie ma podstaw, by doręczył.

@lokata ma rację. Temat zaczyna przypominać kompendium z egzekucji a ostatnimi czasy przeważają Pana pytania.
Ale żeby nie było że Moderator zły więc proszę założyć JEDEN temat i tam wrzucać wszelkie pytania jakie Pana nurtują.
Porządek w aktach musi być...
Jeden temat - następne pozamykam.

Powrót