Poszukuję Pomocy

• Autor wątku Autor wątku Szatan1356
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szatan1356

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!

Mam pytanie. Dyrektor mojej szkoły zmusza mnie do zakupu zdjęć grupowych za kwotę 100zł. Zanim te zdjęcia zostały wykonane zgłaszałem sprzeciw i z góry zaznaczyłem że nie chce tych zdjęć ponieważ mam w ostatnim czasie kłopoty finansowe i nie mogę sobie pozwolić na taki wydatek. Dyrektor stwierdził że muszę kupić te zdjęcia i koniec a teraz mi wysyła jakieś wezwania do zapłaty i groźby że naliczy mi odsetki.

Znajomy poradził mi żebym to zgłosił na policję bo da się to podciągnąć pod wymuszenie czyli artykuł 282.

Ale ja w tej kwestii jestem laikiem więc proszę o radę.
Z góry dzięki.

a to dyrektor robił te zdjęcia ,że chce cię obciążyć kosztami?

Nie ale twierdzi że to tradycja szkolna i każdy musi mieć te zdjęcia.
A zdjęcia robił jakiś jego znajomy fotograf.

Więc tak otrzymałem dzisiaj takie pismo:

"Działając zgodnie z artykułem 3 i 4 umowy o naukę z dnia 14.01.2009 r., informujemy że czesne za mnie wzrośnie o 110zł. Tę dodatkową jednorazową kwotę prosimy uregulować do 5 maja br."

Nie wspomniałem bo nie wiedziałem że ma to jakieś znaczenie czy szkoła jest prywatna czy publiczna. Więc jest to szkoła prywatna a artykuły zawarte w piśmie to:

"art. 3
Stawki opłat (w tym czesnego) w ... ustalane są przez właściciela szkoły.

art. 4
Szkoła zastrzega sobie prawo do zmiany wysykości opłat (m.in. czesnego). Informacja o zmianie wysokości czesnego będzie każdorazowo podawana do wiadomości rodziców ucznia w formie pisemnej, a nowa stawka obowiązywać będzie od początku miesiąca następującego po miesiącu w którym wprowadzono zmianę."

w miejscu ... znajduje się nazwa szkoły.

Podstawowe czesne to 1000 zł i jest to określone we wcześniejszej części umowy:
"Za okres styczeń - sierpień 2009 r. 8*600,00 = 4800,00 + opłata wpisowa 1200,00 = 6000,00 PLN, płatne w 6 transzach: 1000,00 do 14.01.2009 r., 1000,00 do 05.02.2009 r. (i tak kolejne miesiące do czerwca)"

Więc czy w świetle tych artykułów doliczenie opłaty za zdjęcia i za wysyłki wezwań do czesnego jest zgodne z prawem? Może być zmienione czesne ze względu na fotografa:/

Powrót