Poszukuje pracy.

• Autor wątku Autor wątku 1968kinga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

1968kinga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Serdecznie witam wszystkich.
Jestem kobieta poszukujaca pracy,z meldunkiem w Niemczech od lipca ubieglego roku.Obecnie chodze do szkoly jezykowej,za ktora placi mi miasto.Jestem na calkowitym utrzymaniu mojego partnera,ktory ma obywatelstwo od 13 lat.Moj partner nie zarabia kroci,a w czasie swojego calego pobytu w Niemczech (od prawie 20 lat) nigdy nie staral sie o jakakolwiek pomoc.W zwiazku z tym moje pytanie:czy w obecnej sytuacji mozemy sie starac o jakas pomoc socjalna,a jesli tak,to gdzie.Za pomoc serdecznie dziekuje.

raczej nie ,bo nie jesteście małżeństwem

a co z ubezpieczeniem zdrowotnym ? opłacasz je sobie sama ?

Wlasnie,ze nie,bo poprostu nie mamy na to pieniedzy.

1968kinga
ma obywatelstwo od 13 lat.Moj partner nie zarabia kroci,a w czasie swojego calego pobytu w Niemczech (od prawie 20 lat)
Partner powinien się zarejestrować w Arbeitsamt.
1.Należy mu się opłata za mieszkanie
2.I socjal na niego Ty nie masz nic.

niestety, ale będzie trzeba nadpłacić składki na ubezpieczenie od dnia zameldowania,jest obowiązek

skąd wiesz Marian ze mu się należy skoro pracuje ? może wystarczająco zarabia na jedna osobę

może zarabia wystarczająco na jedna osobę ale jak zgłosi że żyje w związku i prowadza gospodarstwo razem, to może się okazać ze coś tam im pomogą

ale zaraz zapytają czy zameldowana i ubezpieczona

Rozne juz opinie slyszalam.Pani z Arbeitsam powiedziala mi,ze nalezy mi sie i skierowala mnie do innego wydzialu,a tam okazalo sie,ze mi sie nic nie nalezy.Jedna z moich wykladowczyn powiedziala mi,ze jej partner przyjechal tu pol roku wczesniej,pracuje na pol etatu za 400 euro i normalnie placa mu za mieszkanie.A my we dwoje nawet tyle nie mamy na zycie.

nie pracujesz ,nie pracowałaś ,nie odprowadzałaś składek na wypadek bezrobocia a wiec nic nie przysługuje

,pracuje na pol etatu za 400 euro i normalnie placa mu za mieszkanie
bo pracuje

zresztą u ciebie dochodzi dodatkowy problem ubezpieczenia , o to będą pytać w pierwszej kolejności w Jobcenter przy składaniu wniosku o zasiłek /dopłatę ,tam trzeba wpisać nazwę kasy chorych

http://forumprawne.org/niemcy/39312...eczeniowymi-wynikajace-z-niewymeldowania.html

Ostatnia edycja:
Powrót