potrącenie człowieka

• Autor wątku Autor wątku seliw82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seliw82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
wiam, mam duży problem i nie wiem co z tym zrobić.
Sprawa wygląda tak: potrąciłem człowieka na stacji benzynowej, fakt nie jechałem na tej stacji z przepisową prędkością ale pieszy wyskoczył mi zza naczepy dużego auta, nie rozjerzał sie tylko można by powiedzieć ze wbiegł na maske.
Człowiek ma złamną noge, i poza ogólnymi potłuczniami nie ma większych obrażeń.
Jak to wygłąda od strony prawnej, jakie są sankcje.
Pzdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.

Pewnie będzie to zakwalif. jako wypadek - art. 177 par. 1 kk. W razie zarzutów mozna próbowac przeprosić pokrzywdzonego, wyrównac mu finansowo szkodę, jesli nie będzie miał do Pana większych żali starać się o warunkowe umorzenie postępowania.

Witam serdecznie,
nie chcac powielac tematu postanowilam sie dopisac do powyzszego problemu - jest podobny. Mianowicie moj ojciec zostal potracony przez samochod prowadzony przez kobiete, ktora wymusila pierwszenstwo wlaczajac sie do ruchu na droge z pierwszenstwem przejazdu. Ojciec jest ogolnie mocno potluczony. Dostal wypis z pogotowia. Ogolnie stan stabilny.
Zawiozla chorego na pogotowie a potem odwiozla do domu - na tyle byla mila (lub przestraszona).
Zapytam wprost. Jak mozna ta kobiete ukarac - moim zdaniem powinna dostac nauczke, zeby w przyszlosci kogos nie zabila. Czy nie jest juz za pozno? Wypadek mial m-ce dzis okolo godziny 17:00. Na m-ce nikt nie wezwal policji ani pogotowia.

YoAsia ta kobieta nie była miła tylko głupia, kodeks drogowy wyraźnie mówi co trzeba robić w tym wypadku. Ale do rzeczy jak ojciec chce ukarać tą osobę to musi iść na policję i zgłosić to, najlepiej do sekcji ruchu drogowego , nie martw się nie jest za późno jest na to rok czasu. W zależności od obrażeń ojca będzie to potraktowane jak kilizja lub wypadek
Seliw82 odnośnie sankcji to być może sąd uzna winę pieszego który wtargnął na jezdnię zza przeszkody bez upewnienia się że nic nie jedzie

Dziekuje za to, ze jestescie. Dobrze, ze mozna sie dowiedziec co robic i jak sie zachowac w danym przypadku. Serdecznie pozdrawiam.

Powrót