Potrącenie przez samochód

• Autor wątku Autor wątku astonmarcin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

astonmarcin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć,
wczoraj jadąc ścieżką rowerową zostałem potrącony przez samochód. Na komisariacie sporządzono raport, kierujący dostał 300zł mandatu, ja otrzymałem nr jego polisy OC i numer rejestracyjny pojazdu. Jestem również ubezpieczony w PZU na uczelni (Następstwo nieszczęśliwych wypadków).
Byłem na SORze i zrobiono mi zdjęcia rentgenowskie:
-stłuczenie barku -> muszę nosić temblak
-skręcenie odcinka szyjnego kręgosłupa -> kołnierz ortopedyczny na 3 tygodnie
-"zdarte" kolana
Rower lekko uszkodzony plus trochę zniszczone spodnie.
Facet ubezpieczony jest w Interrisk.
Teraz pytanie:
Jak to wszystko dobrze rozegrać i do której ubezpieczalni z czym napisać.
Czy z jego OC muszę zgłosić wszystko na raz (uszkodzenie roweru i spodni, uszczerbek na zdrowiu) czy może osobno, co mam zgłosić do PZU? Lepiej od razu, czy też po zakończeniu leczenia?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc!

1. w ramach ubezpieczenia NNW na uczelni może Pan otrzymać świadczenie z tytułu trwałego uszczerbku na zdrowiu - na zgłoszenie jest 3 lata od wypadku najlepiej po zakończeniu leczenia

2. z polisy OC może Pan otrzymać:
- zadośćuczynienie za ból, krzywdę i cierpienie
- odszkodowanie za zniszczony rower i rzeczy
- odszkodowanie za poniesione koszty leczenia, rehabilitacji, przejazdów
- odszkodowanie za utracone korzyści

Przy takich obrażeniach ciała na zgłoszenie szkody prawdopodobnie także jest 3 lata na zgłoszenie szkody. To czy będzie Pan zgłaszał wszystko na raz czy osobno to Pański wybór.

astonmarcin napisał:
Jak to wszystko dobrze rozegrać i do której ubezpieczalni z czym napisać.

Do PZU szkody osobowe, bo to NNW
Do Interrisk wszystko, czyli szkody rzeczowe i osobowe.
astonmarcin napisał:
Czy z jego OC muszę zgłosić wszystko na raz (uszkodzenie roweru i spodni, uszczerbek na zdrowiu) czy może osobno

Osobno, tak, jak w linku
https://zgloszenie.interrisk.pl/assetclaim/new
,
astonmarcin napisał:
czy też po zakończeniu leczenia?
Zgłoś teraz i napisz,że jesteś w trakcie leczenia. Zbieraj dokumentację i rachunki. Im bardziej będą szczegółowe, tym lepiej.

Mam jeszcze jedno pytanie:
- czy mogę chodzić do lekarzy prywatnie i brać rachunki, czy nie zostaną mi zwrócone koszty?

astonmarcin napisał:
Mam jeszcze jedno pytanie:
- czy mogę chodzić do lekarzy prywatnie i brać rachunki, czy nie zostaną mi zwrócone koszty?

Jeśli nie ma możliwości leczenia w ramach NFZ lub są kolejki to powinno być zwrócone.

Podpowiem tylko, że jeżeli spotka się Pan z sytuacją, iż termin danego badania czy zabiegu jest bardzo odległy w ramach NFZ, warto prosić o wystawienie stosownego pisma potwierdzającego najbliższy możliwy termin dla celów dowodowych.

Często placówki nie chcą takiego oświadczenia wystawić ale w wielu miejscach nie ma z tym problemu.

Pozdrawiam

Powrót