Potrącenie rowerzysty-prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku KamilaB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KamilaB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry!Chcilabym prosic o pomoc w sprawie która wydarzyla sie kilka dni temu. Jadac autem i wykonujac manewr skretu w lewo, potraciłam rowerzyste jadacego z naprzeciwka, czyli innymi slowy nie ustąpiłam mu pierwszeństwa przejazdu gdyz jechal droga z pierwszenstwem.Udzielilam pomocy poszkodowanemu, ktory mial zlamany obojczyk.Zostal przewieziony do szpitala. Na szczesie nie dostala innych azen ciala oprcz zlamanego obojczyka.Chciałabym sie dowiedziec, jaka grozi mi kara za popelniony wypadek.Uszkodzenia ciala poszkodowanego sa pozwyej dni 7, czyli zaliczamy owe wydarzenie do wypadku. Nie bylam wczesniej karana, jaka kara grozi mi?

Zawiasy albo grzywna.
Można też starać sie o warunkowe umorzenie postępowania.

Tak tez wlasnie zrobiłam staram sie o warunkowe umorzenie postepowania, czy ktos mi moze dokladniej przyblizyc ten proces? Z gory dziekuje.

Na początek prosze się zapoznać:
http://forumprawne.org/o,27407.html

Na początku nalezałoby spróbowac porozmawiac z prokuratorem i zobaczyć czy się zgodzi na taki sposób zakończenia postepowania.

Prokurator zamiast aktu oskarżenia może skierować do Sądu wniosek o warunkowe umorzenie postepowania.

Powrót