Potrzebna szybka pomoc odwołanie zeznań w prokuraturze!!!!!

• Autor wątku Autor wątku aniolek87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
aniolek87

aniolek87

Stały bywalec
Odpowiedzi
559
pod przymusem mojego ojca (despoty) od którego jestem całkowicie zleżna złożyłam na prokuraturze zeznania obciążające mojego konkubina.
sprawa dotyczy zamówień i pobierania zaliczek dla mojej firmy.
Na prokuraturze zeznałam, że nic o tym nie wiedziałam co nie jest prawdą pn. tym zajmował się w firmie pomagając mi.
Nie zdązył zrealizować zamówien pn. został zatrzymany za stare sprawy też za PG. osoby poszkodowane podpisały ze mną ugodę( było to 6 miesięcy temu ) i nie wnoszą roszczeń.
tak też zeznają na policji w piątek.
Co powinnam zrobić?Czy jeśli pójdę do prokuratora poniosę konsekwencje prawne za składanie fałszywych zeznań lub pomówienie? czy prokurator da wiarę zmianie moich zeznań i ugodzie? Czy w związku z tym wezwą też mojego ojca, czego bym nie chciała pn. po prostu się go boję .
Bardzo proszę o szybką pomoc prawną Moderatorów, jestem w sytuacji bez wyjścia a mój konkubin poniesie karę za coś czego nie zrobił

Oczywiście, że groźba odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań w razie ich diametralnej zmiany będzie wisiała nad Tobą. Przy czym jeżeli zamierzasz złożyć nowe zeznania zmieniając zeznania z fałszywych na prawdziwe i zrobisz to przed zakończeniem postępowanie w sprawie, w której zeznałaś fałszywie, to jest to okoliczność łagodząca w ewentualnej ocenie czynu fałszywych zeznań (zob. art. 233 par. 5 k.k.).

Jeśli to rzeczywiście sprawa w której zarzuty ma konkubent, to do czasu pierwszego przesłuchania przed Sądem (a więc także już przed skierowaniem aktu oskarżenia do Sądu) możesz złożyć oświadczenie, że korzystasz z prawa odmowy składania zeznań w tej sprawie. Wówczas Twoje wcześniejsze zeznania z postępowania przygotowawczego nie będą mogły być w Sądzie odczytane ani wykorzystane w inny sposób. Skorzystanie z tego prawa uważam za coś prostszego niż dziwne kombinowanie z nowymi zeznaniami.

KADI KOCHAM CIĘ!!!!!! ŚWIATEŁKO W TUNELU!!!!!! :serce:

Kadi a czy jesli zloze to oswiadczenie ze korzystam z prawa odmowy skladania zeznan, to czy to nie bedzie rozpatrywane wtedy przez sad cywilny?? bo dowiedzialam sie pare rzeczy, i tak prosto to chyba nie wyglada. nie wiem juz co moge zrobic w tej sprawie zeby pomoc mojemu łobuzowi, a zebym zarazem ja nie miala problemow za skladanie fałszywych zeznan, no i co najwazniejsze zeby mojego ojca w to nie wmieszali..

Co ma być rozpoznawane przez Sąd cywilny?

Kadi chodzi o to czy jeśli odmówię zeznań to prukuratura umorzy śledztwo czy tez sprawa trafi do sądu z urzędu i tam sędzia tylko odczyta że odmawiam zeznań, i czy sąd pomimo mojej odmowy bedzie się sugerował przeszłością mojego konkubina

To, że odmówisz składania zeznań nie musi spowodować umorzenia postępowania. Prokurator może bowiem zebrać inne dowody niż Twoje zeznania i spróbować skonstruować oskarżenie nawet bez Twoich zeznań.

Sąd może sugerować się przeszłością oskarżonego w takim zakresie w jakim jest ona poparta dowodami dostępnymi w sprawie.

kadi a z czym to sie je ze tak powiem. wedlog tego co jest napisane wracajac do ematu, to co bylo powiedziane nie moze byc wtedy urzyte, przeczytane na rozprawie.....

Prawo do odmowy złożenia zeznań nie jest ograniczone czasowo. Świadek może w każdym czasie skorzystać z tego prawa, przy czym w zależności od momentu, w którym to uczyni powstają różne konsekwencje procesowe. Zgodnie z art. 186 kpk „Jeżeli osoba uprawniona do odmowy złożenia zeznania albo zwolniona od tego na podstawie art. 185 oświadczy nie później niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania na rozprawie przed sądem I instancji, że chce z tego prawa skorzystać, poprzednio złożone zeznanie tej osoby nie może służyć za dowód ani być odtworzone” . Gdyby zatem świadek złożył zeznanie w postępowaniu przygotowawczym, a następnie – nie później niż przed rozpoczęciem pierwszego zeznania na rozprawie przed sądem I instancji – oświadczył, iż korzysta z prawa do odmowy złożenia zeznań, jego uprzednio złożone zeznania nie mogą być w ogóle wykorzystane ani odtworzone. Inaczej mówiąc, niedopuszczalne jest dokonywanie na ich podstawie ustaleń faktycznych.

Powrót