Potrzebóję porady i pomocy

• Autor wątku Autor wątku andzka252
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andzka252

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Sprawa przedstawia się następująco. Mój mąż pracuje i jst zarejstrowany oraz zameldowany w Niemczech, problem polega na tym, że kobieta która pracująca w urzędzie zarjestrowała go jako "kawalera". A ja jako żona z dziećmi mieszkam w Polsce. Czy mąż może być na terenie Niemiec uznawany za kawalera ? I czy sa jakieś komplikacje prawne z tym związane :?:

Formularz do zameldowania sie wypelnia z reguly samemu, moze maz cos zle wpisal ....

Konsekwencje prawne: nie, ale podatkowe: tak. Kawalerowie placa wyzsze podatki niz zonaci z dziecmi, wiec go zakwalifikuja do zlej grupy podatkowej i dostanie niepoprawna karte podatkowa.

Idz do USC po akt slubu na tzw. formularzu miedzynarodowym, on jest w trzech jezykach, nie trzeba bedzie nic tlumaczyc, a to kosztuje dwadziescia pare zlotych i niech maz to przedstawi w urzedzie meldunkowym w Niemczech, to skoryguja

ale zona nie mieszka w DE
to tez nie zakwalifikuja do wlasciwej grupy podatkowej?
tak czytalam gdzies ,,nie wiem czy prawda

szczerze mowiac nie wiem czy na zone mieszkajaca za granica przysluguje inna klasa podatkowa, ale ewentualnie ze wzgledu na Kindergeld albo nie wiadomo co jeszcze moze wyjsc w przyszlosci, lepiej sprawe wyprostowac od samego poczatku

Jezeli maz jest sam na terenie DE to bedzie mial Steuerklasse 1(czyli najwyzsza)i bedzie placil wysoki podatek jako kawaler niezaleznie czy ma w papierach ze jest zonaty czy nie(sam tak mialem przez dwa lata jak zona mieszkala w PL,teraz mam Steuerklasse 3 bo zona jest tutaj zemna- wczesniej 200E podatku,teraz 10-20)

Powrót