Potrzebuje pomocy w wyborze spółki dla laboratorium dentystycznego

• Autor wątku Autor wątku Daniel56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniel56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Prowadzę od 10 lat firmę, jednoosobową zarejestrowaną na mnie. Przez ten czas moja firma, dentystyczna dość dobrze się rozwinęła. Stworzyłem laboratorium dentystyczne, w którym wykonuje się sporo wysokiej jakości prac z zakresu protetyki, implantologii itp. dziedzin.

Chciałbym moją firmę przekształcić w spółkę i podzielić udziały w niej po równo pomiędzy mnie, mojego syna i moją córkę. Wszystkie wymienione osoby w firmie czymś się zajmują i pracują na nią. Marzy mi się jakaś spółka, która by to wszystko uregulowała prawnie. Dała udziały każdemu.

Pisze to spontanicznie, nie liczę na profesjonalną pomoc, ale może ktoś z Was moi drodzy mi tutaj doradzi. Mam taka nadzieję, jeżeli się nie uda to udam się do jakiegoś doradcy :) W sumie po to są i też muszą pozarabiać ;)

Marzy mi się też, aby za kilkanaście lat spróbować wejść na giełdę, pozyskać inwestorów więc spółka którą bym chciał założyć musiała by to umożliwiać lub mogła zostać łatwo w późniejszym czasie przekształcona. Jednakże są to odległe plany, aczkolwiek realne. Za granicą ten biznes jest lepiej rozwinięty, a nasz rynek kapitałowy pod tym względem jest dość ubogi :) Perspektywy są.

Pozdrawiam

Daniel

Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem jest spółka z ograniczoną odpowiedzialnością. Od sp. z o.o. jest już tylko mały krok do S.A., a jest mniej skomplikowana. Będzie Pan musiał wnieść do tej spółki całe przedsiębiorstwo aportem.

Hmmm, a spółka komandytowo-akcyjna lub sama komandytowa? Czy prowadzenie takiej jest bardziej skomplikowane i kosztowne?

sp. z o.o. wydaje się ok, ale czy od wniesionej wartości przedsiębiorstwa będe musiał zapłacić podatek?
I czy taka spółka płaci podatek 30% od swoich dochodów, a jeżeli chciałbym je wypłacić później w formie dywidendy to jeszcze jest zjadany podatek 20%?

Powrót