M
milaa
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Oto Kazus:
10 listopada 2006r. Sejm po przyjęciu poprawek Senatu uchwalił ustawę wprowadzenia podatku liniowego. Ustawa zgodnie z przepisami końcowymi miała wejść w życie 1 stycznia 2007r. Dzień po uchwaleniu ustawy Marszałek Sejmu przekazał ustawę do podpisu prezydentowi. 30 listopada 2006r. Prezydent nie podpisując ustawy skierował do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zbadanie jej zgodności z Konstytucją. Trybunał wydał wyrok 10 grudnia 2006r.
1. Co może zrobić Prezydent, jeżeli Trybunał Konstytucyjny:
a) stwierdził, że ustawy są zgodne z Konstytucją
b)stwierdził, że cała ustawa jest niezgodna z Konstytucją
c)stwierdził, że niektóre przepisy są nie zgodne z Konstytucją.
Proszę niech Ktoś mi doradzi co mam napisać?? od czego zacząć??
Czy opierać się wyłącznie na Konstytucji??
A najlepiej żeby Ktoś mi to rozwiązał, ze względu na to chociażby że to mój pierwszy kazus
10 listopada 2006r. Sejm po przyjęciu poprawek Senatu uchwalił ustawę wprowadzenia podatku liniowego. Ustawa zgodnie z przepisami końcowymi miała wejść w życie 1 stycznia 2007r. Dzień po uchwaleniu ustawy Marszałek Sejmu przekazał ustawę do podpisu prezydentowi. 30 listopada 2006r. Prezydent nie podpisując ustawy skierował do Trybunału Konstytucyjnego wniosek o zbadanie jej zgodności z Konstytucją. Trybunał wydał wyrok 10 grudnia 2006r.
1. Co może zrobić Prezydent, jeżeli Trybunał Konstytucyjny:
a) stwierdził, że ustawy są zgodne z Konstytucją
b)stwierdził, że cała ustawa jest niezgodna z Konstytucją
c)stwierdził, że niektóre przepisy są nie zgodne z Konstytucją.
Proszę niech Ktoś mi doradzi co mam napisać?? od czego zacząć??
Czy opierać się wyłącznie na Konstytucji??
A najlepiej żeby Ktoś mi to rozwiązał, ze względu na to chociażby że to mój pierwszy kazus