Potwierdzanie niemieckiego obywatelstwa: kartenkartei z BA

• Autor wątku Autor wątku JackNol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JackNol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzien dobry,

Od pewnego czasu zajmuje sie sprawa potwierdzenia posiadania przeze mnie niemieckiego obywatelstwa po slaskim pradziadku bedacym zolnierzem Wehrmachtu.

W ubieglym roku zlozylem wniosek do Bundesarchiv z prosba o udzielenie informacji na temat sluzby wojskowej moich przodkow. W odpowiedzi przeslano mi skan karteikarten z informacja o obywatelstwie (Staatsangeh. "Deutsch") i wpisie mojego przodka na II kategorie Volkslisty (Staatsangehoerighskeit V II). Moj pradziadek pod koniec lat 80. przeprowadzil sie do Niemiec, gdzie mieszkal do konca swojego zycia.

Czy wyslanie wydruku kopii Karteikarten do BVA jako dowod posiadania przez mojego pradziadka obywatelstwa wystarczy do udokumentowania posiadania przez niego obywatelstwa (wiadomo, ze BVA bedzie badal, czy obywatelstwo nie zostalo utracone lub nie zostala przerwana linia dziedziczenia)? Czy powinienem prosic Bundesarchiv o potwierdzona kopie tej Karteikarten? Czy sa tez jakies inne dokumenty poza dokumentami metrykalnymi ktore rowniez powinienem zalaczyc do wniosku o ustalenie posiadania obywatelstwa?

Pozdrawiam

Witam.
Liczy się DVL służba w wojsku nie ma znaczenia.
Jeżeli posiadasz DVL to ok. przy założeniu odpowiedniej grupy.
Pozdrawiam

Jeżeli ma Pan udowodnioną DVL II i urząd nie ma do niej zastrzeżeń, to moim zdaniem mogą poprosić jeszcze o odnalezienie sprawy rehabilitacyjnej oraz ewentualnych represji powojennych w IPN oraz Archiwum Państwowym. Odrzucenie wniosku rehabilitacyjnego dziadka oraz skazanie go na represje byłoby dla Pana kolejnym silnym dowodem na posiadanie przez dziadka obywatelstwa.

Mam też do Pana oraz wszystkich w temacie pytanie - czy przeprowadzając kwerendę w Bundesarchiv w związku z dokumentami przodka proszono Was o wykazanie pokrewieństwa metrykami?

Wyraźnie poprosiłem w Bundesarchiv o dokumenty dotyczące pradziadka zmarłego w 1945 r. oraz jego dziecka i żony zmarłej w latach 80, ale nie wymagano ode mnie metryk udowadniających pokrewieństwa. Po przeprowadzonej kwerendzie uzyskałem jedynie informacje z okresu I wojny światowej. Mam wrażenie, że po prostu nie szukali w zasobach wymagających ode mnie udowodnienia pokrewieństwa.

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Mnie nie proszono o wykazanie pokrewieństwa metrykami.

Znaleźli Panu jakieś dokumenty z okresu II wojny światowej?

Powrót