Potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku dawid1982arsenal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
WItam :) mam pytanie jeszcze jedno bo doszly mnie sluchy ze i tata musi miec obywatelstwo po dziadku i dopiero ja moge sie starac , czy tak jest ? , czy poprostu udowadniam to ze jestem wnukiem dziadka i starczy ?

Tu nie trzeba specjalnie niczego precyzowac, bo odpowiedz na to pytanie byla juz kilka(nascie) razy walkowana.

Obywatelstwo jest abstrakcyjna kategoria prawna i nie zalezy od posiadania "papierka", tylko od spelniania kryteriow.
A wiec jesli chcem odziedziczyc obywatelstwo "po dziadzku", to nasz rodzic nie musial koniecznie sam kiedys w przeszlosci czy teraz wystepowac o papierek na to, ze jemu to obywatelstwo przysluguje.

Po prostu wnioskodawca musi udowodnic ciaglosc "teoretycznego" (=spelniajacego kryteria teorii prawa o obywatelstwie) dziedziczenia rodzica po dziadku i dziecka po rodzicu, albo innymi slowy trzeba udowodnic, ze gdyby ojciec bylby sie staral w momencie naszego urodzenia o wystawienie zaswiadczenie o obywatestwie, takowe by mu przyslugiwalo z mocy prawa. A czy on w praktyce to zrobil czy nie, nie gra roli, liczy sie hipotetyczne spelnianie warunkow w rozumienieniu prawa o obywatelstwie .

A wiec, nie, nie wystarczy udowodnic, ze sie jest "wnukiem dziadka", bo najpierw trzeba udowodnic ze ojciec byl synem dziadka i dlatego hipotetycznie przyslugiwalo(by) mu obywatelstwo, a potem powolujac sie na to hipotetyczne obywatelstwo ojca udowadniac swoje.

To bardzo jasno wynika z formularza-wniosku o stwierdzenie obywatelstwa, gdzie trzeba podac bez luk ten caly lancuch pochodzeniowy, bowiem urzedy niemieckie nie moga opuszczac zadnego ogniwa w tym lancuchu i przeskakiwac z dziadka na wnuka, tylko musze badac (hipotetycznie) wyszystko po kolei

witam ponownie i pozdrawiam.
CZY KTOŚ WIE CO OZNACZA ZAPIS W PIŚMIE Z WAST POTWIERDZAJACYM PRZYNALEZNOSC DO WEHRMACHT - 'II D 113' A POTEM NAZWISKO PRZODKA????????? CZY TO RODZAJ KOMPANII CZY COŚ INNEGO. MOZE JUZ KTOS DOSTAL TAKIE PISMO I MI ODPOWIE. CZEKAM Z NIECIERPLIWOSCIA.

agolka napisał:
Jeżeli ten dziadek urodził się i mieszkał w granicach Rzeszy z r. 1937 to wystarczy jego akt urodzenia.

Mój dziadek urodził się w Niemczech i mieszkał w ich granicach do czasów przedwojennych. I w związku z tym mam pytanie/a. Odpis aktu urodzenia dziadka już posiadam, czy wymagane jest poświadczenia o jego niemieckim obywatelstwie? Czy muszę wykazać się datami przynależności państwowej? Jeżeli chodzi o adres zamieszkania na terenie dawnej Rzeszy, czy też muszę te dokumenty zdobyć?

o jakich granicach "przedwojennych" mowimy? Sprzed I czy II wojny swiatowej? Liczy sie nie tylko urodzenie, ale pobyt na terenie Rzeszy przed wybuchem II wojny swiatowej i ew. "zachowanie" przodka podczas wojny. O wszystkim szczegolowo byla mowa na forum

Teraz z racji doświadczenia wiem, że nie wszystkie osoby urodzone np. w latach 20-tych na terenie Rzeszy miały obywatelstwo niemieckie. Już dwukrotnie w odnalezionych dokumentach pewnych osób tu z forum , widniało polskie obywatelstwo, mimo że osoby te do końca wojny mieszkały na terenie Niemiec. :o BVA sama sobie sprawdzi czy dana osoba miała obywatelstwo niemieckie czy też nie. Naprawdę jest to bardzo proste do sprawdzenia. Wystarczy kilka maili.

W niemieckim Zaglebiu Ruhry (Dortmund, Bochum itd) tradycyjnie juz przed I wojna swiatowa pracowalo w kopalniach wiele osob z Polski. Jesli przyjechali z zaboru rosyjskiego czy austriackiego, to jest mozliwe, ze ich dzieci urodzone tam (=na terenie Niemiec) nie mialby obywatelstwa niemieckiego, bo oboje rodzice byli obywatelami polskimi.

Witam, staram się o obywatelstwo niemieckie. Jestem na etapie wyciągnięcia dokumentów.
Po obu stronach od rodziców mogę dostać obywatelstwo. Mój brat dostał po dziadku od strony matki. Ja do swoich dokumentów chce dorzucić akty urodzenia dziadka babci od strony ojca i dziadka babci od strony matki, akty urodzenia rodziców i oczywiście mój.
Wypisując formularze, zgłupiałem, jaki dokument czy zupełny, skrócony (wiem że i tak będę musiał go przetłumaczyć) a zupełnego w Urzędzie stanu cywilnego nie tłumaczą.
I tu 1 pytanie: Czy wystarczy akt urodzenia skrócony-wielojęzyczny?
Szukając tego w internecie natknąłem się na to że bede też potrzebował akt małżeństwa dziadków i rodziców
2 pytanie: Czy faktycznie będę musiał takie również wyciągać akt małżeństwa?
I ostatnie pytanie: na wniosku o wydanie aktu urodzenia/małżeństwa/zgonu tzreba wpisać "dokument potrzebny do:" i znów znalezione gdzieś w sieci żeby nie pisać że potrzebujemy tego do potwierdzenia obywatelstwa niemieckiego, wiec co wpisać że buduje drzewo genealogiczne? :rolleyes:
p.s. jeśli udzielającemu odpowiedzi to w czymś pomoże to, jestem urodzony po 1975
Z góry dziękuję za odpowiedz i doradzenie co w tej sprawie zrobić. ;)

Jeżeli chodzi o same akty małżeństwa, to one mogą być skrócone, zwłaszcza kiedy wszystkie informacje o dziadkach posiadasz , nic w ich życiu i w aktach się nie zmieniło. Czasami jest tak, że są zmieniane nazwiska, wtedy trzeba zupełny odpis, bo w odpowiedniej rubryce są dokonane te zmiany. Wtedy taki akt trzeba samemu przetłumaczyć.
Nie ma też problemu z podaniem celu do jakiego potrzebujesz dany akt w USC.
Można podać tu konkretnie, albo celem przedłożenia odpowiednim urzędom w Niemczech.
W Bundesarchiv należy podawać genealogię, i też w niektórych archiwach polskich.

Dzień dobry. Podpinam się pod wątek bo chyba nie ma sensu zakładać innego.Mam pytanie odnośnie wyciągnięcia/uzyskania aktu urodzenia w Niemczech ewentualnie w jakimś archiwum w Polsce. Moja babcia urodziła się w Gotlingen na terenie Niemiec w 1928 r. wróciła mając 2 latka.Niestety nie ma żadnego aktu urodzenia i żadnych dokumentów potwierdzających jej urodzenie. Prawdopodobnie zaginęły w czasie wojny. Z góry dziękuje.

Witaj, podaj właściwą nazwę miejscowości....to poszukamy...pozdrawiam

lodz
Mam pytanie odnośnie wyciągnięcia/uzyskania aktu urodzenia w Niemczech ewentualnie w jakimś archiwum w Polsce. Moja babcia urodziła się w Gotlingen na terenie Niemiec w 1928 r. wróciła mając 2 latka.
W jakim celu szukasz metryki ??
Czy chodzi o potwierdzenie obywatelstwo Niemieckiego.

marian1 napisał:
W jakim celu szukasz metryki ??
Czy chodzi o potwierdzenie obywatelstwo Niemieckiego.

Nie. Bardziej chodzi o względy sentymentalne. Babcia już jest w wieku sędziwym i zawsze powtarzała że nawet z dziadkiem nie mogli wziąć ślubu kościelnego bo nie było metryki. Babcia raczej obywatelstwa już zmieniać nie będzie:)

mama65 napisał:
Witaj, podaj właściwą nazwę miejscowości....to poszukamy...pozdrawiam

I właśnie tu jest problem z tą nazwą miejscowości bo jak i w starym tak i nowym dowodzie miejscowość urodzenia to:götlingen ale jak zdażyłam sie zorientować takiej miejscowości najprawdopodobniej nie ma jest tylko Göllingen i Göttingen. Więc nie wiem czy nie zaczyna się szukanie w stogu siana:rolleyes: Ale bardzo serdecznie dziękuje za zainteresowanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Napisz do USC obu miejscowosci niemieckich, ale musisz pisac po niemiecku, a nie po polsku, podajac dokladna date urodzenia babci, oni bardzo szybko beda w stanie stwierdzic, czy maja akt urodzenia takiej osoby.

jeżeli pisałem do bundesarchiv i napisałem że potrzebuje do potwierdzenia obywatelstwa a nie do genealogii jak niektórzy proponują to zrobiłem błąd? Przecież powinni każdemu pomóc.

Znajdzie się ktoś kto przeszedł proces "pochodzenia niemieckiego" od wyciągania
dokumentów do otrzymania pochodzenia?
Jak to wygląda? lepiej papiery wysłać do Köln (szybsze załatwianie - podobno)
Czy do Konsulatu we Wrocławiu? Czy do Wrocka trzeba też przetłumaczone dokumenty dostarczyć? a jeśli już się je dostarczy do Köln czy do Wrocławia to co później się dzieje jak już oni sprawdzą? Wysyłają na test gdzie on się odbywa? termin kto wyznacza?
Pozdrawiam ciepło w te szare dni :)
Buhu

Ty sobie nie zadales nawet 2 minut trudu, zeby przeczytac ogolne informacje na temat procedury potwierdzania obywatelstwa:rolleyes:

Inaczej wiedzialbys, ze konsulat nigdy nie reozpatruje tych spraw, tylko funkcjonuje jako skrzynka pocztowa miedzy wnioskodawca a BVA w Köln. I jaki "test":what:

A jakie dokumenty trzeba i jak je zdobywac, to na tym watku juz bylo kilkadziesiat razy opisywane

tomj napisał:
jeżeli pisałem do bundesarchiv i napisałem że potrzebuje do potwierdzenia obywatelstwa a nie do genealogii jak niektórzy proponują to zrobiłem błąd? Przecież powinni każdemu pomóc.

Moga napisac, ze tymi sprawami zajmuje sie urzad BVA w Koln.

Powrót