Potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku dawid1982arsenal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
..."nadanie niemieckiego obywatelstwa przez tzw. „Einbürgerung”,

w jakim urzędzie otrzymam potwierdzenie otrzymania obywatelstwa tym sposobem?

najpierw trzeba złożyć wnioski o nadanie tego obywatelstwa

chodzi o osobę, która ma już nadane obywatelstwo w taki sposób,matka ich wspólnego dziecka potrzebuje tego zaświadczenia,
Pytanie:gdzie ma w Niemczech złozyc wniosek o uzuskanie dokumentu potwierdzajacego nadanie niemieckiego obywatelstwa ojcu dziecka.

No to chyba jest logiczne: w tym urzedzie, gdzie to obywatelstwo bylo pierwotnie nadane...

niby logiczne,tylko matka dziecka nie wie gdzie zostało nadane,a z ojcem dziecka kontaktu nie ma i na żaden liczyc nie może...

Piszesz strasznie enigmatycznie. Po co matce dziecka dowod nadania obywatelstwa ojcu? tego przeciez generalnie nikt nie wymaga w Niemczech. Jesli natomiast jakis niemiecki urzad od niej tego wymaga, a to obywatelstwo zostalo potwierdzone czy nadane po wojnie, to ten urzad sam to moze sprawdzic w centralnym rejestrze w Bundesverwaltungsamt w Köln

dokument ten jest potrzebny do przedłożenia razem z wnioskiem o potwierdzenie obywatelstwa dziecka do lat 16. taką informacje uzyskała w Konsulacie we Wrocławiu.
Dziękuję za odpowiedź,może strona niemiecka nie bedzie jednak chciała tego dokumentu.

no chyba jakies dane na temat ojca ta matka ma: imie, nazwisko, date i miejsce urodzenia oraz domniemany adres zamieszkania (wystarczy miasto)- na tej podstawie oni sami beda mogli sprawdzic, czy maja dokumenty o obywatelstwie ojca

tyle wie:)
jeszcze raz dziękuję w imieniu koleżanki.

Witam . Posiadam niemiecka książeczkę wojskową pradziadka , który urodził się w 1857 r ówcześnie na terenie powiatu Chojnickiego . Posiadam akt urodzenia dziadka ,akt ślubu dziadka , akt urodzenia ojca .Czy mam szanse uzyskać obywatelstwo niemieckie?

Witam, mam dokumenty:
- akt urodzenia dziadka wydany w 1922 roku, że urodził się w Niemczech akt urodzienia swój i matki (ten w kilku językach), oraz kartę z plebiscytu dziadka i jego świadectwa z niemieckich szkół.
Czy o wystarczy do starania się o obywatelstwo niemieckie?
Czy jest ktoś kto pomoże mi wypełnić formularz (zapłacę) i ile by to kosztowało?
Pozdrawiam Serdecznie.

skąd masz kartę z plebiscytu dziadka i jego świadectwa ze szkół? dzięki za odpowiedz.

Moja babcia je miała, niesamowite ale mam dokumenty z 1922 roku.
A czy ktoś może mi w tym pomóc, oczywiście zapłacę, bardzo mi zależy żeby dobrze en wniosek wypełnić,.

Decydujacym jest miejsce zamieszkania dziadkow po plebiscycie, a nie to, co bylo przedtem.
Jesli ich miejscowosc zostala przyznana Polsce, to stracili obywatelstwo, jesli ich miejscowosc pozostala w granicach Rzeszy Niemieckiej, to to powinno wystarczyc.

Mieszkali w Zabrzu czli po Niemiekiej stronie. Pozatym mój dziadek wpisał obywatelstwo obersleisen czy jakos tak:)

Co sobie dziadek sam wpisywal w formularzach, nie gra roli.

Bedziesz potrzebowac zaswiadczenia o miejscu zamieszkania po roku 1922. No i pamietaj, ze po twojej mamie mozesz odziedziczyc obywatelstwo tylko wtedy, gdy sie urodziles po roku 1975 (chyba ze jestes nieslubnym dzieckiem)

witam udało mi się zebrać w ciągu 2 tyg dokumenty i tak mam;od strony ojca Schilling
1 akt urodzenia prababki,akt małżeństwa ,dokumentację emigracyjna do Australii(wpisane obywatelstwo niemieckie) dowód niemiecki z wpisanymi dziecmi,meldunek niemiecki
2. akt urodzenia dziadka potwierdzający nazwisko
od strony matki mieszkali na Górnym Śląsku -Kulisch
1 akty urodzenia i zgonów pradziadka i prababki
2.akty urodzenia córek (moja babka ,ciotki)
3. akty małżeństw prababki i pradziadka
4.dokument potwierdzający służbę w wermachcie pradziadka
5.akt urodzenia matki mojej
Co jeszcze potrzebuje aby uderzać z wnioskiem o obywatelstwo
.w 1990 moja matka założyła księgę w Koln w celu uzyskania obywatelstwa ale niestety choroba nie pozwoliła jej do końca poprowadzić sprawy.Czy lepiej samemu złożyć dokumenty (mam ciotkę pracuje w niemieckim urzędzie skarbowym wiec pomoże)czy przez ambasadę.Pozdrawiam

Przez małżeństwo

Cytuje: O obywatelstwo może się ubiegać osoba, która weszła w związek małżeński z obywatelem Niemiec. Warunkiem jest co najmniej 3-letni pobyt na terenie tego państwa. Od 1 maja 2004 roku Polacy ubiegający się na tej podstawie o obywatelstwo nie muszą zrzekać s ię polskiej przynależności państwowej. W praktyce jednak, w dwóch landach Bawarii i Badenii-Wirtembergii nie przestrzega się tej zasady i nadal żąda porzucenia polskiego obywatelstwa.
Od zagranicznych mężów i żon władze niemieckie żądają jeszcze, aby udowodnili, że ich niemiecki partner zapewni im utrzymanie lub sami potrafią zarobić na życie, ponadto trzeba zdać egzamin ze znajomości ustroju, kultury Niemiec i języka tego kraju.

Witam.powyzej jest przytoczony przepis dotyczacy porzyznania niemieckiego obywatelstwa. Mam pytanie, czy nie ma tu pomylki? Chodzi mi o zawarcie zwiazku malzenskiego i drugi warunek: trzyletni pobyt na terenie Niemiec. Moze chodzi o trzyletni okres trwania malzenstwa z obywatelem Niemiec a nie dwa niezalezne warunki: jeden malzenstwo a drugi okrzes przebywania w Niemczech. Bo to moze oznaczac, ze mlazenstwo moze trwac np. 2 miesiace ale pobyt dluzej i kwalifikuje sie to do zlozenia wniosku o przyznanie obywatelstwa niemieckiego.

Powrót