Potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku dawid1982arsenal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Dziekuje za odpowiedz. Jezeli dobrze sie doczytalam na stronie StadtKoeln, wedlug przepisow Der § 9 Staatsangehörigkeitsgesetz, okres wyczekiwania zostal skrocony do dwoch lat. Jestem zamezna 1,5 roku z obywatelem Niemiec, a w Niemczech zyje jeden rok dluzej, czy w takim przypadku, za pol roku moge zlozyc dokumenty o przyznanie obywatelstwa?

Witam.Mam pytanie które bardzo mnie nurtuje,wiem ,ze jest prawo krwi i prawo ziemi,co więc jeśli mój ojciec w roku 1933 urodzil sie w Niemczech (Berlinie) posiadam akt urodzenie i chrztu,rodzice jego byli Polakami którzy ok.roku 1930 pojechali "za chlebem" do Niemiec.Dodam ,że ojciec do roku 1945 przebywal w Niemczech.Pózniej mieszkal na Sląsku. Czy w takiej sytuacji mam prawo ubiegac sie o obywatelstwo niemieckie (według "prawa ziemi" ojciec takie chyba posiadal?),Ojciec juz niestety nie zyje.Ja urodziłam sie w 1971 roku.
Bardzo proszę o odp.pozdrawiam:)

"Prawo ziemi" obowiazuje dopiero od roku 2000 i to tylko i wylacznie w odniesieniu od osob, ktore same sie urodzily w NIemczech po roku 2000 i ktorych rodzic przebywal legalnie w Niemczech od 8 lat.

Dziekuje za wyjaśnienie;) lecz dalej nie wiem czy mam prawo ubiegać sie o obywatelstwo niemieckie;)

na podstawie prawa ziemi nie

A osoby, ktore wyjechaly do Niemiec "za chlebem" nie mialy z reguly obywatelstwa niemieckiego tylko dlatego, ze mieszkaly w Niemczech. Chyba ze w czasie wojny mu nadano obywatelstwo niemieckie

Witam! Jeżeli mam dziadka dokumenty niemieckie z datami , ze urodził sie na terenie Niemiec to czy jest konieczne tez by przetłumaczyć " Decyzja o odtworzeniu treści aktu stanu cywilnego " gdzie jej rodzice tez urodzili sie na terenie Niemiec ?

Wiem, że mój pradziadek lub nawet prapradziadek był Niemcem - na podstawie tego moja ciocia (siostra mojego ojca) otrzymała właśnie obywatelstwo niemieckie.
Niestety nie mam z nią żadnego kontaktu. Po prostu od nas się odcięła ...
W jaki sposób mogę się dowiedzieć czy Ja również mogę posiadać takie obywatelstwo ?

Powrót