potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku koksu123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

koksu123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Chcę złożyć wniosek o potwierdzenie obywatelstwa niemieckiego. U mnie jest tak że dwaj kuzyni mają po dziadku, teraz moja kolej. tylko jak to ugryźć ? od czego zacząć ? jeśli ktoś z rodziny już załatwiał czy wystarczy udowodnić że jestem po tym samym dziadku. Wiem że muszę mieć akt urodzenia matki, czy będę musiał mieć akt urodzenia dziadka jeśli kuzyni już załatwiali obywatelstwo w Koln. Dodam że obaj są w Niemczech, i wolalbym to załatwić przez Wrocław. Kto zna jakąś kancelarię adwokacką załatwiającą te sprawy i jakie są koszta i czy muszę mieć tłumaczenia tych aktów. Pozdrawiam . Dodam że jestem urodzony po 1975 roku i będę starał się od strony matki , bo dziadek od strony ojca po wojnie spalił wszystkie dokumenty z wermachtu , pomocy....

Ostatnia edycja:
przeciez to wszystko jest juz szczegolowo opisane na tym forum, jest niedziela, moze poswiec 2-3 godziny czasu uwaznego czytania, to sie dowiesz

Co dwa dni te same pytania, kto ma na to odpowiadac?

ale mi chodzi konkretnie o to czy jeśli kuzyni mają już obywatelstwo to czy muszę wszystko załatwiać od podstaw czy wystarczy powołać się na nich, bo rozmawiałem z znajomym który powiedział mi ze teraz nawet jeśli rodzina nie będzie chciala mi wydać papierów to i tak mogę to sam załatwić bo jeśli ktoś z rodziny już to zrobił to wystarczy złożyc wniosek że jestem po tym samym dziadku.

nikt w rodzinie nie chce nic mówić , ale kuzyni załatwiali to jakieś 4-5 lat temu . Dziadek mieszkał W Katowicach , nawet był w młodzieżowej formacji Hitlerjugend mówili na nich hajoki, moja cała rodzina jest pokoleniowo z Górnego Śląska ,

Ostatnia edycja:
Gorny Slask to nie Gorny Slask (Katowice byly w polskiej czesci Slaska a nie w niemieckiej), o tym tez mowa byla wyczerpujaco na forum, jak na nich mowili sasiedzi tez nie wazne, bo liczy sie tylko i wylacznie obywatelstwo w mysl ustawy a nie jakies etniczne wiezi

Skoro kuzyni zalatwili 4-5 lat temu, zwroc sie do tego sameu konsulatu, chyba znasz nazwiska kuzynow, podaj je, moze ci sie uda

Oni zalatwiali to w Koln , czy daloby sie zwrocic do Wroclawia zamiast jechac do Koloni?
W tym linku pisalo ze jesli przodkowie pochodzili z gornego sl nalezacego do Polski to trzeba udowodnic ze byli wciagnieci na volksliste a pisalem juz ze dziadek byl w HJ . Gdyby nie byl na volksliscie to nie moglby byc w Hitletjun..

Ostatnia edycja:
Jest jakas kancelaria zajmujaca sie formalnosciami w Katowicach?

Witam,
Gdzie w Kolonii znajduje sie urzad potwierdzajacy niemieckie obywatelstwo? I jaki to jest urzad?
Dzieki za odpowiedzi

nie wiem ale tam jest tylko jeden

witam odkopuję temat bo jeśli by to pomogło komuś załatwiają to polsko niemieckie kancelarie ale chcą za to 1500 euro, i nic nie ma w Katowicach

Kto ma zamiar jechać do konsulatu do Wrocławia a zna niemiecki , zabrałbym go po drodze w zamian za pomoc w wypełnienie papierów

Ja byłem w Konsulacie w Gdańsku. Wszyscy mówią też po polsku. Miła Pani, która odbierała moje dokumenty pomagała mi je wypełnić. Zadzwoń i się dopytaj !

Powrót