Potwierdzenie płacenia alimentów...

• Autor wątku Autor wątku Goldfish
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Goldfish

Użytkownik
Odpowiedzi
46
Wysyłam mojej ex-żonie połowę alimentów (pieniężnych) na 2 dzieci, a drugą połowę w postaci ubrań.

Mieszkam za granicą i wysyłając pieniądze na dowodzie wpłaty nie ma takiej rubryki jak "z jakiego tytułu są te pieniędze".
Czyli najprościej mówiąc na dowodzie wpłaty nie pisze, że są to alimenty. Pieniądze wysyłam co miesięc na imię i nazwisko ex-żony.
Dowiedziałem się, że ona pobiera zaliczkę alimentacyjną, ponieważ nie poinformowała OPS o tym że dostaje pieniądze i paczki na dzieci. Tłumaczy mi się tym, że na dowodzie wpłaty i wypłaty nie jest napisane że to są alimenty.
Czy ma do tego prawo?
Boję się, że mogę mieć jakieś problemy z tego względu, że te pieniądze i paczki, które wysyłam nie będą brane jako ALIMENTY.

No i druga sprawa to te alimenty w naturze.
Wysyłam ubrania, bo nastoletnie dzieci wolą ubrania z zagranicy twierdząc że w PL nic fajnego nie ma.
Np. na zimę chciałem wysłać pieniądze na kurtki, ale dzieciaki zadecydowały, żebym lepiej kupił u siebie i im wysłał. Niekiedy ubrania wychodzą mnie więcej niż ta połowa alimentów...

Wyrokiem sądu mam zasądzone alimenty pieniężne, a to że wysyłam ubrania to nasza "ustna umowa".

Czy EX żona musi powiadomić OPS że oprócz połowy alimentów, dzieci dostają ubrania???

Co się stanie jeżeli ja powiadomię OPS że wysyłam pieniądze oraz ubrania? Czy była żona będzie musiała zwrócić część pobranej zaliczki alimentacyjnej?

PROSZĘ O RADĘ !!!
:help:

[cytat:pg8oz62h]
Wysyłam mojej ex-żonie połowę alimentów (pieniężnych) na 2 dzieci, a drugą połowę w postaci ubrań.
[/cytat:pg8oz62h]
To niezbyt dobry pomysł, działa do czasu kiedy ex nie zmieni zdania co do tej umowy.
Czy ma do tego prawo?
Nie prawo a pewnie "rezolutność".[cytat:pg8oz62h]
Boję się, że mogę mieć jakieś problemy z tego względu, że te pieniądze i paczki, które wysyłam nie będą brane jako ALIMENTY.
Uzasadniona obwa tym bardziej, że nie pisze Pan nigdzie że to alimenty a co ważniejsze płaci je Pan w mniejszej kwocie. W wyroku nie zapisano " x zł w gotówce" i "x zł w naturze". Śliska sprawa.

Co się stanie jeżeli ja powiadomię OPS że wysyłam pieniądze oraz ubrania? Czy była żona będzie musiała zwrócić część pobranej zaliczki alimentacyjnej?
Powiadomić Pan może i wtedy będzie wiadomo co się stanie. Niemniej ex może również w związku z tym jak dokonuje Pan wpłat alimentów podjąć jakieś niekoniecznie potrebne Wam kroki. Może zatem lepsze będą jakieś nowe ustalenia między Wami ? :ok:

Dzięki za radę.
Chyba najlepiej będzie jak skontaktuję się z OPS i wyjaśnie wszystko na miejscu...

Tyle tylko, że to i tak nie zabezpieczy Pana w kwestii wpłaty alimentów w części w razie "W" :)

Tak właśnie sobię myślę...
-na dowodzie wpłaty pieniędzy nie pisze że to są alimenty, ale wysyłane są co miesięc w tej samej kwocie. EX pobiera zaliczkę, tak więc mi rośnie w Polsce dług alimentacyjny. OPS powinno uznać mi te pieniądze na poczet alimentów, bo przecież byłoby bezsensu jakby rusł mi dług a pieniądze wysyłam... Gdybym chciał coś więcej od siebie dać, to najpierw bym zapłacił alimenty a potem jakiś dodatek dla dzieci, np, na dodatkowy język...

Wiem, że sprawa jest zagmatwana... Z byłą żoną nie mogę się dogadać, bo z nią się obecnie nic nie da załatwić.

I mam jeszcze jedno pytanie, gdzie mogę się dowiedzieć ile wynosi mój dług alimentacyjny? U komornika?

Wniosek o zaliczkę alimentacyjną jest składany za pośrednictwem komornika, który dołącza do niego między innymi zaświadczenie o bezskuteczności egzekucji alimentów , a następnie kieruje dokumenty do OPS o przyznanie zaliczki alimentacyjnej. Tak więc napewno już ma Pan problem!
Pozostaje Panu tylko pismo do komornika i dokonywanie wpłat na jego konto
na rzecz alimentów, a ubrania dla dzieci to tylko prezenty, czyli Pana dobra wola, ponieważ w wyroku zasądzono konkretną kwotę i jej należy się trzymać
W tym wypadku ustna umowa nie ma znaczenia.

O wysokość długu alimentacyjnego i wysokość długu na rzecz wypłaconej zaliczki alimentacyjnej należy pytać u komornika, to on prowadzi pełną dokumentację.

Dobra dziękuję.
Człowiek chce dobrze, a była żona potrafi zagmatwać wszystko.
Mam tylko dużą nadzieję, że komornik uzna chociaż tą połowę alimentów, bo inaczej to te wszystkie pieniądze co wysyłałem "szlag weźmie".
:x

Powrót