Potwierdzenie przelewu internetowego

• Autor wątku Autor wątku andrews
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrews

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, potrzebna mi jest definicja Potwierdzenia przelewu internetowego. Jakie dane muszą być tam zawarte aby potwierdzenie było ważne. Nie chodzi mi tutaj o definicję własnymi słowami tylko prawną definicję.

pozdrawiam.

art 7 prawo bankowe:

Art. 7. 1. Oświadczenia woli składane w związku z dokonywaniem czynności bankowych mogą być wyrażone za pomocą elektronicznych nośników informacji.
2. Dokumenty związane z czynnościami bankowymi mogą być sporządzane na elektronicznych nośnikach informacji, jeżeli dokumenty te będą w sposób należyty utworzone, utrwalone, przechowywane i zabezpieczone. Usługi związane z zabezpieczeniem tych dokumentów mogą być wykonywane przez banki i spółki tworzone przez banki i inne podmioty.
3. Jeżeli ustawa zastrzega dla czynności prawnej formę pisemną, uznaje się, że czynność dokonana w formie, o której mowa w ust. 1, spełnia wymagania formy pisemnej także wtedy, gdy forma pisemna została zastrzeżona pod rygorem nieważności.
4. (6) Prezes Narodowego Banku Polskiego określa, w drodze zarządzenia, zasady tworzenia, utrwalania, przechowywania i zabezpieczania dokumentów bankowych, o których mowa w ust. 2.
4. (7) Rada Ministrów określa, w drodze rozporządzenia, po zasięgnięciu opinii Prezesa Narodowego Banku Polskiego, zasady tworzenia, utrwalania, przechowywania i zabezpieczania, w tym przy zastosowaniu podpisu elektronicznego, dokumentów bankowych, o których mowa w ust. 2.

Dziękuje za odpowiedź, ale niestety nic z tego nie rozumie :(, może wyjaśnię sytuacje: ktoś ma mi wypłacić pieniądze, dostałem na maila "potwierdzenie przelewu" ale nie ma tam takich danych jak: numer referencyjny, mój numer konta.... Chodzi mi o to żeby napisać do tej osoby maila i wyjaśnić co powinno znajdować się, a dokładnie jakie dane na potwierdzeniu przelewu. Tylko ja nie znam się na prawie, więc potrzebna mi jakaś definicja prawna - wymagane dane na potwierdzeniu przelewu czy coś w tym stylu.

Sprawdziłam jak to wygląda w dwóch bankach. Potwierdzenie elektroniczne zlecenia do realizacji z PKO zawiera:
Imię i nazwisko zlecającego przelew, numer jego konta, datę wykonania i księgowania operacji. I dodatkowo numer konta, na które dokonuje się przelewu, imię i nazwisko odbiorcy, tytuł przelewu i kwotę, na jaką został dokonany.
Potwierdzenie elektroniczne zlecenia do realizacji z mBanku zawiera takie same dane jak wyżej.

Numer referencyjny wykonanej transakcji pojawił się dopiero na potwierdzeniu wykonania przelewu w obu bankach.

hm, postaram się jeszcze dokładniej wyjaśnić o co mi chodzi.
Wiem jakie dane znajdują się na potwierdzeniu przelewu !!! Sam wielokrotnie generowałem takie potwierdzenia. Chodzi o to, że "potwierdzenie" które otrzymałem zawiera jakieś pierdoły. Teraz chcę napisać maila do tej osoby i wyjaśnić jakie dane powinny być zawarte w potwierdzeniu przelewu, aby było ono ważne. Nie mogę napisać, że potwierdzenie przelewu musi zawierać to, to, to i tamto PONIEWAŻ ja tak uważam lub ponieważ mój bank na potwierdzeniu wyświetla takie informacje. Potrzebna mi jest treść jakiegoś aktu prawnego lub ustawy która określa jakie informacje muszą być podane na potwierdzeniu przelewu aby takie potwierdzenie było ważne.
Czyli chce napisać coś takiego: Potwierdzenie przelewu aby było ważne musi zawierać informacje to, to i tamto na podstawie artykułu xxx lub ustawy yyy. Potrzebna mi jest właśnie TREŚĆ tego artykułu, aktu, czy ustawy.

art. 7 Ustawy Prawo Bankowe (Dz.U.Nr 140 z 1997 roku, poz.939 z późniejszymi zmianami)
treść art. 7 jak wyżej zacytował "prokuratorr".

Więc możesz mi powiedzieć/pokazać (bo ja jakoś tego nie widzę) gdzie tam (w odpowiedzi prokuratorra) pisze coś o danych które muszą być zawarte w potwierdzeniu przelewu aby był on ważny ?

andrews napisał:
Więc możesz mi powiedzieć/pokazać (bo ja jakoś tego nie widzę) gdzie tam (w odpowiedzi prokuratorra) pisze coś o danych które muszą być zawarte w potwierdzeniu przelewu aby był on ważny ?
Prawo bankowe tego nie określa jedynie zasady:
4. (7) Rada Ministrów określa, w drodze rozporządzenia, po zasięgnięciu opinii Prezesa Narodowego Banku Polskiego, zasady tworzenia, utrwalania, przechowywania i zabezpieczania, w tym przy zastosowaniu podpisu elektronicznego, dokumentów bankowych, o których mowa w ust. 2.
Jakie informacje na potwierdzeniu przelewu powinny się znajdować udzieli zapewne pracownik banku z którego wykonano przelew.
Z tego co piszesz:
ale nie ma tam takich danych jak:...mój numer konta....
Skoro na potwierdzeniu przelewu nie ma informacji na jakie konto wykonano przelew to już jest podejrzane.

Powrót