Potwierdzenie uregulowania wierzytelności..

• Autor wątku Autor wątku RobD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

RobD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Właśnie uregulowałem kilka zasądzonych już długów, którymi operowała firma windykacyjna Dunaj-Finanse, było tego na sumę ponad 1000zł.. Pomijam już fakt jakmi abstrakcyjnymi opłatami windykacyjnymi były obłożone owe długi, niemniej chciałbym się spytać czy firma taka ma obowiązek wystawienia mi zaświadczenia, iż jej roszczenia zostały już uregulowane? Żądają odemnie 20 zł za takie zaświadczenie.
Czy po zaspokojneniu roszczeń względem tej firmy zostanie to odnotowane w aktach spraw sądowych, których te długi dotyczyły, czy owa firma ma obowiazek tego w jakiś sposób dokonać?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
RobD napisał:
czy firma taka ma obowiązek wystawienia mi zaświadczenia, iż jej roszczenia zostały już uregulowane?
Nie ma obowiązku, chyba iż zażąda Pan pokwitowania.
Koszt pokwitowania ponosi dłużnik, wydaje się jednak iż kwota 20 zł jest zawyżona.
Przepis prawny:
Art. 462.§ 1. Dłużnik, spełniając świadczenie, może żądać od wierzyciela pokwitowania.
2. Dłużnik może żądać pokwitowania w szczególnej formie, jeżeli ma w tym interes.
§ 3. Koszty pokwitowania ponosi dłużnik, chyba że umówiono się inaczej.

RobD napisał:
Czy po zaspokojneniu roszczeń względem tej firmy zostanie to odnotowane w aktach spraw sądowych, których te długi dotyczyły, czy owa firma ma obowiazek tego w jakiś sposób dokonać?
Nie będzie to w żaden sposób odnotowane.
Sens posiadania pokwitowania spełnienia świadczenia wystawionego przez wierzyciela jest uzasadniony.

Powrót