Potwierdzenie wykonania przelewu - właściwości prawne

• Autor wątku Autor wątku elbujako
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elbujako

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam taka sprawe, splacam ugode miesoecznie wplacajac pewna kwote na komto wierzyciela, do tej pory nie bylo problemu jednak, w tym miesiacu przelew zostal wykonany z innego konta. Nagle okazalo sie ze wierzyciel niby nie otrzymał przelewu. Przeslalem im potwierdzenie dokonania przelewu jednak otrzymalem wiadomość zwrotna ze ksiegowosc nie widzi takiej płatności i ze mam to wyjasnic. Moje pytanie brzmi w takim wypadku czy owe potwierdzenie jest jakims dowodem uznawalnym czy tylko akceptowalnym przez grzecznosc ?

Moje pytanie brzmi w takim wypadku czy owe potwierdzenie jest jakims dowodem uznawalnym czy tylko akceptowalnym przez grzecznosc ?
To jest dokument wystawiony przez bank i korzysta z pełnej powagi. Lepszego nie potrzebujesz.

Nie ma znaczenia z jakiego nr. konta został wykonany przelew , ważne jest zatytułowanie i opis, kto przelewa i w jakim celu.
Potwierdzenie jest jak najbardziej dowodem , przesłałeś i to powinno załatwić sprawę.

Obawiam się, że momentem spełnienia świadczenia jest moment uznania na rachunku bankowym wierzyciela. Ale należałoby zapoznać się z treścią ugody.

Powrót