pouczenie przez policjanta, sprawa w sądzie, możliwe?

• Autor wątku Autor wątku kozby
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozby

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Najpierw opiszę moją sytuację a później zadam kilka pytań.

W czasie krakowskich juwenaliów 2010 w maju podczas koncertu na Błoniach zostałem zatrzymany przez patrol policji. Zarzucono mi deptanie pasu zieleni oddzielającego jezdnię od ścieżki dla rowerów. Zostałem spisany i pouczony że jest to wykroczenie i żebym tak na przyszłość nie robił.
Po kilku tygodniach zostałem wezwany na komendę w celu wyjaśnienia całej tej sytuacji (byłem zaskoczony tym wezwaniem bo przecież zostałem tylko pouczony). W trakcie wyjaśnień na komendzie przyznałem, że faktycznie przeszedłem przez pas zieleni i zostałem pouczony. Po wyjaśnieniach policjant z którym rozmawiałem powiedział mi że zostanie sporządzony wniosek do sądu grodzkiego o ukaranie mnie, ale się tym nie przejąłem, uznałem że nie mogą mnie ukarać skoro nie proponowano mi mandatu, tylko mnie pouczono. Zapomniałem o całej sprawie.
Dziś przyszło do mnie zawiadomienie z sądu, że zaocznie (bez stron) przeprowadzono rozprawę i nałożono na mnie karę w wysokości 100zł + 80zł kosztów sądowych.

Moje pytania:
Czy możliwe jest żeby policja mogła sporządzić wniosek o ukaranie mnie przez sąd grodzki w przypadku kiedy dostałem pouczenie? Rozumiem sytuacje w której odmawia się przyjęcia mandatu i sprawa kończy się w sądzie.

Sprawa była rozpatrzona zaocznie, więc mam możliwość wniesienia sprzeciwu do Sądu w terminie do 7 dni. Kiedy "deptałem trawnik" można było karać za ten czyn, ale od dziś (20 września 2010) weszła w życie nowelizacja znosząca ten przepis. Jeżeli wniosę sprzeciw będę sądzony wedle starych przepisów czy nowych (tych po 20 września)?

Czy spisujący mnie policjant mógł skłamać w swojej notatce i napisać że nie przyjąłem mandatu? Świadkiem zdarzenia był mój brat, który nieźle dał w kość policjantom komentując ich "pracę" przy zapewnianiu bezpieczeństwa ludziom/trawinikom na koncercie. Nawiasem mówiąc dostał mandat za użycie słów wulgarnych.

Bardzo proszę o odpowiedź, czas mnie nagli i chciałbym wiedzieć czy jest sens wnosić ten sprzeciw do Sądu. Na forach wielu ludzi pisało, że walka z policją to walka z wiatrakami.

policjant ma prawo odstąpić od karania MKK i od razu sporządzić notatkę,która stanowi załącznik do wniosku o ukaranie w sądzie.np.(sprawca pod wpływem alkoholu).powinien oczywiście o tym poinformować osobę.
karany będziesz na podstawie przepisu,który obowiązywał w czasie popełnienia wykroczenia.
(jak brat dał im w kość to oni dali wam)
to czy jest sens pisać odwołanie to już oceń sam.(bo jak napiszę,że nie to powiesz że jestem stronniczy.)

Policjant nie informował mnie o sporządzaniu jakiegokolwiek wniosku, tylko dał pouczenie i na tym się skończyło nasze spotkanie.

byłeś trzeżwy?pomimo ukarania policjant poucza na koniec,że masz więcej nie popełniać wykroczenia.

Tak, byłem trzeźwy. Pisze jeszcze raz: otrzymałem od niego tylko pouczenie i nic więcej.

Trochę odbiegnę od tematu.
W Krakowie "ostały" się jakieś Sady Grodzkie po styczniowej likwidacji?
Bo wiem, że na pewno Krowodrzy, Nowa Huta, Podgórze, Śródmieście były w rozporządzeniu - do likwidacji.

PS Cała sprawa dotyczy prawa wykroczeń a nie postępowania administracyjnego.

lucanus napisał:
PS Cała sprawa dotyczy prawa wykroczeń a nie postępowania administracyjnego.

W jaki sposób mogę przekleić ten wątek do "Prawa wykroczeń" ?
Nigdy nie korzystałem z for internetowych i jestem laikiem w tych sprawach.
Nie chcę zakładać nowego tematu w "Prawie wykroczeń" o takiej samej treści.

Teraz niech wątek ten już tu zostanie. Najwyżej moderator go przeniesie.

A co do sprawy - niestety tak czy siak przekroczyłeś ten pas zieleni. Choć jeśli policjant napisał w notatce, że nie przyjąłeś mandatu to warto się tym zainteresować.

lucanus napisał:
Teraz niech wątek ten już tu zostanie. Najwyżej moderator go przeniesie.

A co do sprawy - niestety tak czy siak przekroczyłeś ten pas zieleni. Choć jeśli policjant napisał w notatce, że nie przyjąłeś mandatu to warto się tym zainteresować.

Jeżeli tak napisał, to jak ja teraz udowodnię, że skłamał?
Bo nie widzę innego wytłumaczenia. Pouczenie nie ma żadnych konsekwencji prawnych.

Powrót